Home

Achtergrond

'Te weinig militaire bevoegdheden tegen piraten'

De militairen die door de Europese Unie en de NAVO worden ingezet tegen de piraterij in de Golf van Aden, hebben te weinig bevoegdheden om actief op te treden.

Dat stelde internationaal jurist Geert-Jan Knoops vandaag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de EU-missie.

Het ontbreekt aan een juridisch kader om piratenschepen te enteren als duidelijk is dat ze van plan zijn een schip aan te vallen, stelde de jurist. De missie is alleen gericht op militair optreden in extreme situaties als een schip al gekaapt is. Maar er is ook er geen draaiboek voor het bevrijden van een schip en gegijzelde opvarenden, zei Knoops.

De Kamer stuurt zijn notitie over de kwestie naar het kabinet met een vraag om een reactie. Zij heeft al haar steun gegeven aan het sturen van een Nederlands fregat om deel te nemen aan de NAVO-missie, maar moet nog een besluit nemen over de EU-missie in het gebied.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.