Home

Achtergrond 280 x bekeken 27 reacties

'Supermarkt dwingt lagere melkprijs af'

Duitse zuivelbedrijven krijgen mogelijk nog maar 20 cent betaald voor elke liter melk die ze verkopen aan de supermarkten.

Dit is volgens Duitse media de uitkomst van de onderhandelingen tussen de zuivel en de grootwinkelbedrijven over de verkoopprijzen voor dagverse zuivel. In Zuid-Duitsland ligt de prijs gemiddeld 2 cent hoger, omdat de melk daar tegen een hogere kostprijs wordt geproduceerd.

Op de vandaag belegde topconferentie met Duits landbouwminister Ilse Aigner over de problemen in de melkveehouderij werden voorstellen gedaan om de melkprijs weer omhoog te krijgen. Zo werd een premie op de slacht van oude koeien besproken (wrakke-koeienpremie). Ook gingen stemmen op om meer zuivelfusies tot stand te brengen. Of deze maatregelen (snel) uitvoerbaar zijn en ook helpen, wordt algemeen betwijfeld. Hubertus Pellengahr, voorzitter van het Duitse detailhandelsverbond, meent dat de boeren door een 'tranendal' moeten en zullen moeten wennen aan de nieuwe, structureel veranderde situatie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  harrie van gils

  Zoiets zal in Nederland niet gebeuren. Onze twee cooperaties zijn toch niet voor niets samengegaan. Kunnen toch een geweldige vuist maken tegen die inkooporganisaties.

 • no-profile-image

  Kuijpers

  Marktmacht?!?! Door het besluit van Nelie Kroes heeft FrieslandCampina niet de beoogde vergroting van haar macht t.o.v. de retailers gekregen door dat zij merken en fabrieken moest afstoten. De appie ging mooi zeuren bij Nelie dat zij de dupe zouden worden van de fusie tusen F en C., zij zouden hogere prijzen moeten gaan betalen omdat er nog maar 1 speler voor dagvers zou zijn in NL.

  Nelie Kroes zou eens de marges moeten aanpakken (dat is ze ook van plan, zegt ze) i.p.v. de cooperaties de nek om te draaien met gedwongen verkoop strategische fabrieken.

  Verder wil ik ff vermelden dat de slechte prijzen een samenhang is van factoren. Niet alleen de quota verruiming is schuld aan de malaise.

 • no-profile-image

  Gerard

  volledig mee akkoord. Jullie willen bijna allemaal meer en meer produceren. Laat de markt hun werk doen en doe geen overvlugge beslissingen.
  Toch wil ik nog iets zeggen over Vion. Als je weet dat Vion betaalde weken massaal varkensvlees importeert uit bijvoorbeeld Frankrijk of België, gewoon omdat de prijs zou gedrukt worden in het binnenland. Ze zijn zelfs bereid om meer te betalen in het buitenland of in Nederland zelf.

 • no-profile-image

  veehouder

  Ik ben benieuwd met wat voor prijs friesland campina volgende week komt.
  Ze zullen wel weer meegaan met onze oosterburen 3keer niets dus.

 • no-profile-image

  kip

  Realist let een beetje op je taal!

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  In een overschotmarkt is marktmacht een illusie. Ook coöperaties kunnen dat niet veranderen, hoe graag de leden dat ook willen. Een coöpeeratie doet het heel goed als het €0,01 per kg meer kan uitbetalen dan een andere coöperatie. Als er lezers zijn die denken dat ze het recept hebben om wel een kostendekkende prijs uit de markt te halen: haast u naar de dichtsbijzijnde coöperatie, ze zullen u met open armen ontvangen. Van één middel: niet verkopen beneden de kostprijs, zullen afnemers niet onder de indruk zijn. En dat is niet de schuld van die afnemers.

 • no-profile-image

  jan

  Er is ook een overschot aan auto's. Zijn die al met de helft in prijs gezakt? We hebben goede verwerkings cooperaties maar om het te vermarkten zijn ze waardeloos. Dat geldt trouwens evenzo voor de slachterijen (Vion dus). Wat we nodig hebben zijn weer echte verkoop organisaties. Als AH de produkten 10 - 15% duurder kan verkopen dan de Lidl en Aldi. Waarom kunnen wij het dan niet 10 - 15% duurder verkopean aan AH?

 • no-profile-image

  Graats

  Nee joh! Door eenzijdig de Nederlandse bijdrage aan de Europese landbouwsubsidies en de structuurfondsen af te schaffen worden we onbillijk op achterstand gezet. Dergelijk beleid dient geflankeerd te worden. Zoniet, dan worden we in Nederland en/of Europa weggeconcurreerd door de andere werelddelen welke haar landbouw dan handenwrijvend blijven ondersteun.

 • no-profile-image

  Graats

  Bent u niet tevreden betreffende de huidige beleid, en wenst u meer regulering opdat het Europees landbouwbeleid niet nog verder wordt afgebroken, stem dan 4 juni zeker niet op de CDA of VVD, maar op de CU, SP of GroenLinks. Betreffende het belang van de landbouw kunt u dan middels te klikken op de volgende stemwijzer ontdekken op wélke van deze 3 partijen u straks wilt gaan stemmen:
  http://aardeboer.antenna.nl/wp-content/uploads/2008/12/09-04-25-stemwijzer-eu-verkiezingen-09-04-21b.pdf

 • no-profile-image

  HetWeiGevoel

  Huib Rijk u zegt:
  Als er lezers zijn die denken dat ze het recept hebben om wel een kostendekkende prijs uit de markt te halen: haast u naar de dichtsbijzijnde coöperatie, ze zullen u met open armen ontvangen.
  Ik denk dat besturen en directies van de huidige Coöperaties het wel goed vinden. Hoe gemakkelijk ruim je immers een heleboel melkveehouders op, zodat je op den duur nog maar een paar adressen langs moet om de melk binnen te krijgen, dit heeft vele voordelen oa transportkosten en administratie. Als ze melk tekort hebben worden ze wel actiever om de melkprijs omhoog te krijgen, om boeren te lokken.

 • no-profile-image

  Tom

  Ik ben het met realist eens. Je ziet dat ook de boeren in de arme landen zeer arm gehouden worden. Gewoon uitgemolken, zeer triest, dat gebeurt hier ook als de productie beheersing eraf gaat. De prijzen duikelen naar onder en de melkveehouders worden aan hun noodlot overgelaten. En de uitbuiters slaan hun slag. Een beetje sosiaalgevoel heb je toch wel ,Kip!

 • no-profile-image

  Jan

  Helaas wederom een aantal "zielige reacties" ... iedereen heeft schuld behalve ik. Ik zou Jan uit Laren graag een keer met Lidl, Aldi, Rewe laten onderhandelen .. eens kijken of hij hen prijzen kan dicteren (in een markt waar simpelweg een overaanbod is). De zuivelverwerkers hebben geen andere keus en krijgen derhalve dumpprijzen door de strot geramt. En dan het argument lagere of flexibelere quota ... wat een onzin. In 2007 liep menig boer te schreeuwen om ruimere quotas (bij hoge melkprijzen) .. dat hebben ze uiteindelijk gekregen en nu loopt men weer te jammeren dat door de hogere quotas de melkprijzen zo laag zijn. Nederlandse boeren hebben het wederom gepresteerd om in het quotumjaar 2008/2009 het (verhoogde) quotum ruim te overschrijden. Uiteindelijk is de boer zelf die verantwoordelijk is voor het reguleren van zijn melkproductie, en moet dan ook niet zeuren als door overaanbod de melkprijzen laag zijn. De huidige marktsituatie is schrijnend, maar het is de realiteit.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Toch gek dat iedereen weet waar het probleem van de prijsvorming zit, maar niemand het aandurft te opperen de voedselverkoop weer in eigen hand te nemen. Maar ja, stel je voor dat de boer grootaandeelhouder van de supers zou worden, en invloed had op de prijs van zijn product. En stel je voor dat de megawinsten van de foodindustrie (grotendeels) bij de producent terecht kwamen. Dat wil toch niemand.........

 • no-profile-image

  Tob Boer

  Er word telkens gezegd dat de groot grutters te veel verdienen aan onze produkten. Ik geloof ook dat die goed geld verdienen aan de Nederlandse agrarische produkten. Een kleinere produktie is een mogelijkheid maar er zullen er altijd een paar zijn die flink door willen of moeten produceren. Ga dan, als verwerker, niet verder groeien in steeds maar meer produkten willen verwerken, maar breid uit in de kolom, steek daar in de toekomst je investeringsgeld in. Koop aandelen van de groogrutters. Doe dat gestruktureerd via een organisatie (LTO of de cooperaties). Een deel van de winst gaat naar de boeren toe en na een x aantal jaren kun je mischien voldoende aandelen hebben om zelf ook nog iets te zeggen hebben. Dit geld voor de gehele agrarische sector: melkvee, vleesvee, pluimvee, groente en fruit en akkerbouw. Met z'n allen meedoen via onze cooperaties. Gegroet.

 • no-profile-image

  Graats

  Enige bescherming van consumenten is best een goede zaak. Bedenk dat wij zelf tenslotte ook consumenten zijn, en niet allemaal even helder genoeg om ongewenste handelspraktijken te doorgronden en weerstaan. Een verbod daarop geeft meer rust in een samenleving.
  Het afbreken van het Europese landbouwbeleid is echter allerminst een garantie op een duurzame landbouw met lage voedselprijzen voor deze consument.

 • no-profile-image

  boer

  Als Harry echt gelooft, dat onze overgebleven 2 cooperaties een vuist willen maken, dan gelooft hij in sprookjes. Ze zitten er echt alleen hun eigen zak te vullen. Onze appie happie dicteert al jaren de markt en zal dat blijven doen.

 • no-profile-image

  Robert Drente

  Melkveehouders ga eens rekenen en ga eens rationeel denken. Lever collectief geen 2% quotum in maar 6%. Creeer schaarste en zie wat de prijs gaat doen. De melkveesectort doet precies het omgekeerde, de prijs is laag dus ik moet meer produceren om mijn omzet te halen. FOUT FOUT. Collectief inkrimpen van de sector is het devies. Ga eens goed nadenken over uw bedrijf en uw toekomst heren en dames melkveehouders. Steek uw kop niet in het zand.

 • no-profile-image

  freek

  ze hadden voor dit probleem op de veiling vroeger een heel goed systeem en dat was .......... DOORDRAAIEN !!!!
  Geef het toch aan de varkens inplaats van de super.

 • no-profile-image

  gerard

  Coöperaties zijn op lange termijn pure machtsvertoon. Kijk maar naar Vion. Wat oorspronkelijk een coöperaties is wordt een heel groot bedrijf die veel te zeggen heeft op vlak van de leveranciers(boeren) en op verkoopvlak niet op kan tegen nog grotere spelers. Coöperaties zijn puur commerciële bedrijven die willen winst maken, als ze maar groot genoeg worden. En alle boeren werken dat onbewust in de hand. Ze kosten jullie zelf geld. Zorg er gewoon voor dat je handelaar hebt. Hij doet het ook voor weinig en beschikt niet over het kapitaal om zo groot te worden. DOE jullie ogen open

 • no-profile-image

  Graats

  Tijdens de Europese verkiezingen iig niet stemmen op diegenen welke de quotering willen opheffen. Laten alle boeren belangenbehartigers in de EU haar leden adviseren waarop deze dan kunnen stemmen. Hoogstwaarschijnlijk laten de Europarlementariërs welke de quotering willen weggooien zich daar nu liever even niet over uit. Pers, leg deze het vuur aan de schenen en publiceer hun mening. Leve de democratie.

 • no-profile-image

  gert

  De EU is gewoon een consumentenclub,luistert meer naar de retailers dan naar de boeren

 • no-profile-image

  Realist

  Het Quotum met 2% verlagen, dan is het uitbuiten meteen afgelopen!Zorg in godsnaam dat je niet in die oplichters gelooft dat je de beheersing van je product los moet laten. de boer gaat er aan kapot en de rest gaat met de winst lopen!!!

 • no-profile-image

  R.stieglitz

  Deze toestanden zullen in Nederland ook nog ontstaan. Molkerei Rücker en anderen betalen sinds maanden 19 cent, nordmilch 22 cent. Hoe lang nog? Waarschijnelijk tot niemand meer melk leveren kan,omdat men falliet is.

 • no-profile-image

  boer rieks

  blokkeer massaal de distributieketens [ magazijnen] van alle merkwinkels en gegarandeerd dat er een andere prijs geboden wordt!

 • no-profile-image

  P. Jansen

  Als we nu eens collectief onderhandelen met onze eigen cooperatie over de uit te betalen melkprijs? Als dat gehaald wordt krijgt de top haar (bescheiden) bonus. Halen ze dat niet, dan géén bonus. Ook over de lange termijn strategie van de cooperatie zal men afspraken moeten maken. Anders kunnen we beter allemaal ons lidmaatschap opzeggen en gewoon een verkoopcooperatie oprichten die de prijs bepaald.
  En anders in godsnaam het Canadese systeem voor de EU , ipv de wereldmarkt. Die strategie is enkel gekozen om te kunnen dumpen in Derde Wereldlanden

 • no-profile-image

  Hans Werner

  we worden allen uitgespeeld door de retailers en hun lobby in de EU blijkt groot voor verruiming en later loslaten van de quota. De NL veehouders zullen hun geloof in de huidige cooperaties (VION en FRCAMP) nooit laten varen, immers is het zo dat degene die je meestal slaat, bellond wordt. En geslagen hebben ze; meteen na de toestemming van de fusie daalde jullie melkprijs en wat doen jullie; blijven geloven in hun praatjes; stil maar wacht maar straks wordt alles beter!!! Hier in Duitsland zie je al dezelfde taktiek; snel de cooperatie groter maken om een vuist te kunnen maken tegen de reatailers Lidl und Aldi; vergeet dat maar en kijk naar Nederland heb ik ze voorgehouden! Kijk naar andere sectoren bij de OPEC wordt druk overleg gepleegd om de olieproductie te beperken en zo de olieprijs te verhogen. In de autobranche worden locaties en masse gesloten om zo de productie te beperken! In het bankwezen worden vele locaties en zelfs banken gesloten, minder keuze brengt hogere marges voor de sector! Dames en heren melkveehouders wordt wakker en laten we luisteren naa mensen waarbij het gezonde verstand nog wel functioneerd; BEPERK DE PRODUkTION EN BEWAAR DE QUOTAS: LIEVER 5% MINDER IPV 2%TEVIEL LEVERN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Nou Graats, dan lijkt mij de P.V.V. een betere keus!

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.