Home

Achtergrond 3 reacties

Superheffing mogelijk even groot als in 2008

De kans is groot dat de superheffing over het voorbije quotumjaar bijna even hoog wordt als die van vorig jaar.

Uit indicatieve gegevens van het Productschap Zuivel (PZ) blijkt dat mogelijk opnieuw 143 miljoen kilo te veel is gemolken. Vorig jaar leverde die overschrijding van het quotum een recordboete op van 39,9 miljoen euro. Toen gingen de Nederlandse melkveehouders flink over het de maximaal toegestane productie heen, ondanks een verruiming van het melkquotum.

In het voorbije quotumjaar mochten de melkveehouders opnieuw 2,5 procent meer melken. Deze extra ruimte blijkt, afgaande op de gegevens van het PZ uit steekproeven, weer niet groot genoeg. Ondanks forse afremmingen in februari en maart en het weg laten vloeien van melk in de gierkelder werd toch nog 143 miljoen kilo meer gemolken dan Brussel toestaat.

Afhankelijk van een correctie voor het vetgehalte en natuurlijk de definitieve opgave komt de totale superheffing weer uit op een bedrag van ongeveer 39 miljoen euro.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerin

  Hoeveel is dit gemiddeld per bedrijf ? De produktie van enkele uren, een dag of een week ? Daar kun je je een voorstelling bij maken als mens.

 • no-profile-image

  boer uit friesland

  Even rekenen 143milj gedeeld door 8200kg (gem per koe) is 17.400 koeien,er zijn ongeveer 20 duizend melk veebedrijven,dus laten we zeggen elke boer heeft een jaar lang, een koe teveel gemolken,in tijd is dat volgens mij(!)365 dagen keer ongeveer 4min per dag is 1460 minuten gedeeld door 60 is ongeveer 24 uur die je voor niks hebt gewerkt ! Nog erger eigenlijks ,je moet nog 8200 x 27 cent betalen aan heffing!!! En wat ik persoonlijk nog erger vind deze melk had helemaal niet op de markt moeten komen!!!Het valt de buiten wereld toch niet uit te leggen,dat je maar 22 cent beurt en je moet 27 betalen ..en dan klagen

 • no-profile-image

  tijs

  143 miljoen aan supperheffing : door 20 000 koeienboeren is gemiddeld 7150 euri's per koeien boer nou that's a lot of money dat je moet betalen concreet gemiddeld melkvee bedrijf 500 000 ltr groot dat is 1.5 cent dat je dit jaar al kwijt bent, en daar komt de dramatische melkprijs van dit moment nog bij , dat wordt flink tanden bijten de komende maanden!

Of registreer je om te kunnen reageren.