Home

Achtergrond

Stookverbod wegens droogte in oosten van het land

Gemeenten in Overijssel en Gelderland hebben een stookverbod ingesteld wegens de aanhoudende droogte.

Boven bosrijke gebieden worden patrouillevluchten uitgevoerd. Dat meldden de veiligheidsregios Twente, IJsselland en de brandweer Gelderland Midden vandaag. Open vuren zijn verboden en er mag voorlopig geen gebruik gemaakt worden van verleende stookontheffingen. Bij aanhoudende droogte kan een kleine brand zich snel ontwikkelen tot een omvang die uit de hand loopt, zo stelt de brandweer.

Boven de Overijsselse bossen worden met een verkenningsvliegtuig eventuele beginnende branden sneller gespot. Ook boven de Veluwe worden verkenningsvluchten uitgevoerd. Voor de lokale brandweerkorpsen betekent de afgekondigde code droog extra waakzaamheid en in geval van brand worden sneller extra voertuigen ingezet voor assistentie en aflossing.

Het is nog onduidelijk hoe lang het stookverbod duurt. De luchtvochtigheid zal regelmatig worden gemeten. Afgelopen weekend woedden er in De Lutte en Glanerbrug kleine brandjes in natuurgebieden, die de brandweer overigens snel onder controle had.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.