Home

Achtergrond 209 x bekeken

Steeds meer varkens gaan naar buitenland

De productie van vleesvarkens in Nederland is in de eerste drie maanden van dit jaar iets gekrompen.

De slachting en de verwerking van vleesvarkens verschuift steeds meer naar het buitenland, vooral naar Duitsland. Dat valt te concluderen uit de slacht- en verwerkingsgegevens die het Productschap Vee en Vlees (PVV) publiceert op zijn website. In de eerste dertien weken van 2009 werden in Nederland 3.475.000 varkens geslacht tegen 3.757.000 varkens een jaar eerder. Dat is 7,5 procent minder dan vorig jaar. De export van levende vleesvarkens steeg van 882.321 stuks naar 1.042.249 stuks. Dat is een stijging van 18 procent. Vooral naar Duitsland gingen meer vleesvarkens.

Vanuit Nederland gingen de eerste dertien weken 859.646 vleesvarkens naar Duitsland tegen 767.847 in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt neer op een stijging van bijna 12 procent. De totale productie van vleesvarkens in Nederland over deze periode komt uit op 4,33 miljoen stuks. Vorig jaar was de totale productie 4,52 miljoen stuks. Dat komt neer op een daling van de vleesvarkensproductie van 4,2 procent.

De varkensvleesexport van Nederland daalde in de eerste dertien weken met 17,5 procent. Die daling is vrijwel over de hele linie. De export naar Duitsland ging met ruim 10 procent omlaag. De export naar het Verenigd Koninkrijk daalde met bijna 17 procent.

De Duitse slachterijen hebben het voordeel dat ze met lagere kosten kunnen werken dan de Nederlandse slachters. Er is een grote slachtcapaciteit die zorgt voor een sterk aanzuigende werking, ook op Nederlandse vleesvarkens.

Of registreer je om te kunnen reageren.