Home

Achtergrond

Stamceltherapie helpt suikerpatiënt

Suikerpatiënten die een experimentele behandeling met stamcellen uit eigen beenmerg ondergingen, zijn jaren vrijgebleven van de symptomen van de ziekte, zo blijkt uit onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in het vakblad van Amerikaanse medici, The Journal of the American Medical Association.

Het onderzoek betrof patiënten die aantoonbaar ten hoogste drie maanden aan de ziekte van het type diabetes 1 leden, zo meldt de Britse krant The Times vandaag. Suikerpatiënten met deze vorm van vroege diabetes zijn van jongs af aan vaak volledig afhankelijk van toediening van insuline via injecties. Na de transplantatie van hun eigen stamcellen, konden sommige van de patiënten tot vier jaar zonder deze injecties. Hun eigen lichaam maakte het vitale hormoon insuline weer aan.

Twee jaar geleden werden de eerste kortetermijnresultaten van de therapie bij een kleine groep patiënten al bekend. Inmiddels is uit gezamenlijk Amerikaans-Braziliaans onderzoek gebleken dat de behandeling ook op langere termijn succes kan hebben.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.