Home

Achtergrond

Sportvliegtuig tijdelijk niet welkom bij Schiphol

Sportvliegtuigjes zijn vanaf zaterdag tijdelijk niet welkom in het luchtruim rond Schiphol. Dat maakte de Inspectie Verkeer en Waterstaat vandaag bekend.

Volgens de inspectie is er een onveilige situatie ontstaan doordat de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) zich onvoldoende heeft voorbereid op de nieuwe Europese regel die alle vliegtuigen verplicht een transponder te voeren. Dat is een apparaat dat aan andere vliegtuigen en de verkeersleiding laat weten waar een vliegtuig zich bevindt.

Doordat nu ook kleine vliegtuigjes een transponder voeren, staan er veel meer stipjes op de radar van de luchtverkeersleiders dan voorheen. Volgens de inspectie heeft de verkeersleiding haar apparatuur hier niet op tijd op aangepast.

"De situatie is onderschat'', aldus een woordvoerder van de inspectiedienst. "Met het mooie weer van de afgelopen dagen haalden veel recreanten hun toestellen uit de hangars en bleek er ineens sprake van een probleem.'' De inspectie geeft LVNL vier weken de tijd om een oplossing te verzinnen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.