Home

Achtergrond

Spoor illegale nicotine leidt naar Duitsland

Duitse inspectiediensten hebben bij een bedrijf in de haven van Hamburg bijna 20 ton nicotinesulfaat aangetroffen.

De firma zou de leverancier zijn van het Nederlandse bedrijf Lokhorst Pluimvee en Agriservice. Bij Lokhorst onderschepte de Algemene Inspectiedienst (AID) eind januari 1.600 liter nicotine en andere illegale ontsmettingsmiddelen. Eigenaar Willem Lokhorst bekende daarop te handelen in nicotine, omdat dit het enige afdoende middel ter bestrijding van bloedluis bij pluimvee zou zijn.

Duitse autoriteiten melden nu dat bij het bedrijf, naast grote hoeveelheden illegale bestrijdingsmiddelen voor de sierteelt, 19,4 ton nicotine­sulfaat is gevonden. De partij zou afkomstig zijn uit China. De Hamburgse firma levert de nicotinesulfaat aan bedrijven in Duitsland en in andere EU-lidstaten, met name Nederland en Polen.

Daarbij zou het bedrijf uit Hamburg fraude hebben gepleegd door het middel te etiketteren als Alzogur. Dat is een middel van de Duitse chemiereus Degussa (tegenwoordig Evonik), dat met name wordt gebruikt ter bestrijding van dysenterie bij varkens. Het ministerie van landbouw van de deelstaat Noord-rijn-Westfalen meldt dat het bedrijf in november vorig jaar 12 ton nicotinesulfaat zou hebben geleverd aan een Nederlands bedrijf, dat is gespecialiseerd in schadebestrijding in pluimveestallen.

Een woordvoerster van het departement van economie en arbeid van de vrijstad Hamburg zegt dat het vermoedelijk gaat om een levering aan Lokhorst. De rechtbank in Hamburg, die de zaak onderzoekt, was gisteren niet bereikbaar. Willem Lokhorst zegt desgevraagd de Duitse firma niet te kennen. Verder wil hij geen reactie geven op de Duitse berichten. Justitieel onderzoek naar zijn bedrijf loopt nog. Volgens het functioneel parket is er contact geweest met de Duitse justitie.

Lokhorst pleitte na zijn aanhouding voor het legaliseren van nicotine ter bestrijding van bloedluis bij pluimvee. Van LNV heeft hij tot dusver nog niets gehoord. "Er gebeurt helemaal niks."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.