Home

Achtergrond 215 x bekeken

Spoeling dun op gebruiksveemarkt

De gebruiksveemarkt loopt nog altijd stroef. Er is geen vlotte handel. Enerzijds is het aanbod erg klein en anderzijds tempert de lage melkprijs het enthousiasme om te kopen. Vraag en aanbod zijn in balans. Een impasse is het gevolg.

Als er al handel is, gebeurt dat in melkkoeien van de 1e kwaliteit. Er is bijna geen interesse in koeien van de 2e kwaliteit. Het is een bijzonder dunne markt. Voorlopig komt hier geen verandering in.

De vaarzenexport blijft een moeizaam verhaal. Die export loopt stroef. Er zit nog weinig stabiliteit in de afzet van deze dieren in derde landen. De handel is nog een beetje zoekende.

Het lukt de vaarzenexport niet direct om op te krabbelen na het rampjaar 2008. Blauwtongtype 8 en later type 6 hebben de Nederlandse vaarzenexport in het seizoen 2007/2008 flink onderuit gehaald. De afgegeven CRV-exportcertifcaten wijzen dat uit (zie grafiek).

De afgelopen jaren was er een behoorlijke constante in de afgite van exportcertificaten. Maar het seizoen 2007/2008 vormde een trendbreuk.

In het afgelopen seizoen werden er slechts 11.700 exportcertificaten afgegeven. Ter vergelijking: een seizoen eerder waren dat er nog 36.404.

Vooral het aantal exportcertificaten voor landen als Rusland, Roemenië, Kroatië, Marokko en Oekraïne daalde het afgelopen seizoen. Het lukt exporteurs vooralsnog onvoldoende om dat verlies op te vangen.

prognose:

stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.