Home

Achtergrond 212 x bekeken 1 reactie

Sluier moet van energienet

De kritiek van de Algemene Rekenkamer is niet mals. In het rapport Tariefregulering energienetbeheer stelt zij dat de tarieven voor het netbeheer van gas en elektriciteit onoverzichtelijk zijn.

Dat is op zich al een zeer kritische opmerking van de Rekenkamer. Burgers en bedrijven kunnen immers zo niet goed helder krijgen of zij weinig of (te) veel voor het transport van gas en stroom betalen.

Zelfs de Rekenkamer krijgt in het rapport niet aan de oppervlakte of en hoeveel de tarieven te hoog zijn. Zeker voor grootverbruikers als de glastuinbouw kan deze onoverzichtelijkheid grote gevolgen hebben. En dat terwijl het hele doel van regulering door de overheid is dat afnemers worden beschermd tegen de monopolistische netbeheerders en dat efficiency wordt bevorderd.

Maar het is nog veel erger, aldus de Rekenkamer. Bij de tariefbepaling spelen andere motieven mee, zoals politieke doelen en zelfs winstbejag. Zo denkt de Rekenkamer dat bij de waardebepaling van de netten een rol kan hebben gespeeld hoeveel dividend te halen was.

Het Rijk en de regio’s hebben daar als grootaandeelhouders baat bij. Deze argumenten zijn volgens de Rekenkamer op zich legitiem, maar worden versluierd. Die overheden moeten zich schamen en de waardering van de netten op de kortst mogelijk wijze herzien, in alle openheid.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    oostlander

    Die stomme tuinders hebben al jaren niet in de gaten hoe ze door de netbeheerders besodemieterd worden door allerlei bedachte dienstjes faciliteiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.