Home

Achtergrond 138 x bekeken

Slotverklaring antiracismetop aangenomen

Drie dagen voor het einde van de VN-top tegen racisme hebben 140 landen dinsdag onverwacht al een slotverklaring aangenomen over racisme, vreemdelingenangst en intolerantie.

Niemand stemde tegen, aldus een VN-woordvoerder. In de tekst spreken de landen zich nogmaals uit voor de slotverklaring van de vorige top, in het Zuid-Afrikaanse Durban in 2001. In dat document werd enkele keren verwezen naar het conflict in het Midden-Oosten, tot woede van de Verenigde Staten en Israël.

Achter de vroege aanname zou de angst zitten dat de tekst door verdere discussie kan worden veranderd. De vijfdaagse top in Genève begon maandag en duurt tot en met vrijdag. Op de laatste dag bespreken afgevaardigden de tekst nog een keer.

De aanname van de verklaring is volgens de hoge commissaris voor de mensenrechten van de VN, de Zuid-Afrikaanse Navi Pillay, het antwoord op de controversiële toespraak van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner noemde het zelfs "een nederlaag'' voor Ahmadinejad.

De Iraanse leider hield maandag een tirade tegen Israël. Het staatshoofd stelde onder meer dat Joodse emigranten vanuit Europa en de VS naar het Midden-Oosten zijn gekomen "om een wreed, onderdrukkend en racistisch regime te vestigen in bezet Palestina''. Uit protest liepen tientallen westerse diplomaten de zaal uit.

De voorzitter van de bijeenkomst, de Keniaanse diplomaat en hoofdaanklager Amos Wako feliciteerde de aanwezige diplomaten met een "historisch besluit''. De aanname van de slotverklaring toont volgens Wako aan ,,dat men op een constructieve manier betrokken kan zijn en consensus kan bereiken''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.