Home

Achtergrond 356 x bekeken 3 reacties

Sector snijdt zich in vingers

De mestproductie is in 2008 met 3 procent gestegen naar 71,2 miljoen ton, ruim 2 miljoen vrachtwagens. De grootste stijging in de vijftien jaar dat het CBS deze cijfers registreert. Het lijkt koren op de molen van milieuorganisaties en organisaties die tegen de grootschalige veehouderij in Nederland zijn.

De oorzaak van de toegenomen mestproductie is de toegenomen veestapel: meer runderen en meer varkens. De situatie lijkt zorgelijk. Het beleid in Nederland stuurt aan op een plafond van mestproductie door de inzet van melkquotum en dierrechten. Toch blijkt binnen deze quota ruimte voor groei. Dat heeft de sector nu bewezen.

Reden tot paniek is er volgens de cijferdeskundigen niet. Zij spreken van normale afwijkingen. En de kans bestaat dat de cijfers bijgesteld worden als de mestproductie per dier is berekend. Toch blijkt de hoeveelheid landbouwgrond al lang niet meer toereikend voor de hoeveelheid mest die wordt geproduceerd. De sector speelt hier al goed op in. De export van dierlijke mest neemt toe, net als de hoeveelheid mest die wordt verwerkt. Het doel van deze initiatieven is echter de mestafzet betaalbaar te maken voor de veehouder.Door de toename van de mestproductie kan de sector zich hiermee behoorlijk in de vingers snijden.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Hehe dat is lekker. Zet ik de cijfers mooi onder elkaar komen ze hier nog in colonne. En dat vastlopen is zowel letterlijk als figuurlijk.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Wat een ophef om fractioneel verschil. Even googlen naar CBS statistieken !!!!!!!
  Mestproductie varkens bijv.

  1995 16146192
  2000 14127251
  2005 11852025
  2007 12009384
  2008 12325877

  Als men waarschijnlijk ook nog eens de werkelijke mestproductie berekend zal de neerwaartse spiraal nog groter zijn. Verder ben ik van mening dat niet de plaatsingsruimte een probleem is, maar de steeds strenger wordende uitrijtermijn. Vooral op natte percelen loopt men hier vast.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Een blunder van Siem-Jan en co. zij willen meer melk leveren. Meer melk betekend meer vee, meer vee = meer mest. Wanneer komt Siem Jan voor de dag dat hij de oorzaak is van meer mest?

Of registreer je om te kunnen reageren.