Home

Achtergrond 501 x bekeken

Schadelijkheid diervoer met melamine onduidelijkheid

De schadelijkheid van diervoeder met melamine als erop lijkende chemische stoffen, zogeheten structuuranalogen, is nog onmogelijk te meten.

Dat blijkt uit onderzoek van het bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

In november vorig jaar is in partijen sojameel uit China melamine aangetroffen. Het materiaal moest bij een drietal mengvoerbedrijven worden teruggehaald. Als mensen melamine binnenkrijgen in combinatie met een structuuranaloog kunnen onoplosbare kristallen ontstaan.

Het gevolg zou volgens de VWA kunnen zijn dat bij een bepaalde inname de nieren beschadigd raken. Over bij welke inname dit gebeurt kan de VWA volgens een woordvoerder vooralsnog alleen gissen. De VWA vraagt aandacht voor het probleem bij haar Europese collega Efsa.

De VWA concludeerde eerder dat de melaminegehalten bij de vondst dusdanig laag waren, dat waarschijnlijk geen risico bestaat voor mens en dier. De toelaatbare hoeveelheid melamine in voedingsproducten blijft voorlopig 2,5 milligram per kilogram.

Een mens mag niet meer dan 0,5 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag binnenkrijgen. Chinese producenten van diervoeder en zuivelproducten hebben melamine toegevoegd omdat het sterk op natuurlijk eiwit lijkt, en ze zo goedkoper kunnen produceren.

Of registreer je om te kunnen reageren.