Home

Achtergrond 177 x bekeken

Scepsis bij Limburgse handel over Kompany

Limburgse handelaren hebben twijfel over de haalbaarheid en effecten van de Limburgse komkommerbundeling in een nieuw te vormen partij Kompany.

Dat blijkt uit een rondgang langs enkele grote handelspartijen.

Met de bundeling van Komosa, Zon en Sun Quality zal naar verwachting 40 procent van het landelijke aanbod bij elkaar komen.
Volgens Ron de Greeff, directeur van handelsbedrijf Langfruit uit Venlo doen de komkommertelers er beter aan hun energie te steken in een ander model. "De vraag is bepalend voor de prijs. Het maakt niet uit of je dan met drie partijen, één of tien bent. Het aanbod verandert niet. Je ziet altijd als het slecht gaat dat er gesproken wordt over bundeling."

Volgens De Greeff is het beter geld te steken in efficiëntere ketens. "Daar verdien je meer geld mee." Daarmee kan voorkomen worden dat overschotten ontstaan en deze partijen tegen lagere prijzen moeten worden afgezet. "Het doorschuiven van partijen gebeurt juist doordat de keten niet goed georganiseerd is. Als er te veel is, gaat het voor elke prijs weg."

Commercieel beleid

Een woordvoerder van handelsbedrijf Frankort & Koning zegt dat de bundeling eerst nog rond moet komen. "Er zijn al verschillende pogingen geweest. Er is P8 geweest, K8, A8. Ik denk dat de handel eerst wil zien wat ervan rond komt en wat daar dan uit zal volgen. Tot nog toe hebben de pogingen tot bundeling niet geleid tot echt effect op de markt."

Zowel Langfruit als de woordvoerder van Frankort & Koning denken dat het lastig wordt een nieuwe organisatie op te richten. "Komosa is de dominante partij, zij zullen dat terecht in de onderhandelingen opeisen. Wie wordt er straks leidend? En wat betekent dat voor de kleine partijen. Is dat een werkbare situatie?", stelt de woordvoerder van Frankort & Koning.

De Greeff: "Ze zullen één commercieel beleid moeten bakken. Dat zal niet meevallen." Praktisch gezien moet er veel gebeuren, verwachten hij. "Komosa heeft een eigen doos en merk. Ze zullen straks toch de eigen verpakking krijgen."

Of registreer je om te kunnen reageren.