Home

Achtergrond

SPA definitief van de baan voor oogst 2008

De Stichting Poolfonds Aardappelen (SPA) gaat definitief niet door voor de aardappeloogst van vorig jaar.

De telers hebben 45 procent van de ongeprijsde aardappelen aangemeld die ze nog in de bewaring hebben. De initiatiefnemers VTA, NAV en LTO vinden dit te weinig om SPA op te richten. "Hoewel een aantal partijen vergaande stappen wil zetten, blijkt de basis om SPA van de grond te krijgen uiteindelijk toch te wankel", schrijven ze in een brief aan de telers die zich hebben aangemeld voor SPA.

De drie organisaties gaan proberen het poolfonds van de grond te krijgen voor de oogst van dit jaar. Ze gaan praten met deelnemers in de aardappelkolom om tot een haalbare invulling te komen voor het nieuwe afzetseizoen, schrijven ze in de brief."Essentieel blijft een breed en stevig draagvlak bij de telers."

VTA, LTO en NAV willen SPA oprichten om de positie van de telers te versterken. SPA wil de beursnoteringen optimaliseren doordat aangesloten telers hun transacties melden. Dan ontstaat een beter beeld van de prijsvorming. Daarnaast wil SPA biedprijzen publiceren en storende partijen aardappelen van de markt halen. Telers die zich hebben aangemeld moeten maximaal 5 procent van de verkoopopbrengst van hun ongeprijsde aardappelen afstaan aan SPA voor de financiering van de activiteiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.