Home

Achtergrond 4 reacties

Ruzie in Belgische pluimveesector loopt hoog op

De ruzie tussen de Belgische pluimveehouder André Verbist en de noteringscommissie voor pluimvee in Deinze is gisteren hoog opgelopen. De politie stelde naar aanleiding van een hevige woordenwisseling en trek- en duwwerk een proces-verbaal op, meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad.

De pluimveehouder trekt de werking van de noteringscommissie in twijfel. Met een gerechtsdeurwaarder betrad hij gisteravond het café waar de vertegenwoordigers van pluimveehouders afnemers wekelijks vergaderen. Verbist raakte met slachter Nolens in een woordenwisseling verwikkeld, die uiteindelijk uitmondde in duw- en trekwerk.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  Het verbaast mij dat dit nog niet eerder is gebeurd. Elke pluimveehouder weet inmiddels wel dat die noterings- commissies bandietenbendes zijn die elke smoes bedenken om de prijs maar laag te houden. De Barneveldse noteringscommissie doet ook niet anders. Het is continu een aftasten bij welke prijs de pluimveehouders nog door blijven gaan. In het verleden is de hele keten al eens doorgelicht door een extern onderzoeksbureau (Nehem rapport). De conclusie van dit rapport was dat in de schakels vóór de slachterij heel efficiënt gewerkt werd en dat daar geen enkele winst was te behalen. Echter, vanaf de ingangspoort van de slachterij ging het helemaal mis en daar moeten de primaire producenten voor boeten. Ook wilden de slachterijen de aanbevelingen niet opvolgen omdat ze elkaar het verlies nog niet gunnen. Daar worden wij als primaire producent dan maar de dupe van.
  Wij als producent moeten zorgen voor een kwalitatief goed product dat ook gegarandeerd vrij is van residuen. Daar hoort een redelijke prijs tegenover te staan en het is aan de verwerkende sector om dat uit de markt te halen. Ieder zij verantwoordelijkheid, toch??

 • no-profile-image

  Ondernemer

  Ik ben het helemaal eens met de pluimveehouder ui Twente. In de loop derjaren hebben veel pluimveehouders door de grote investeringen én op en neer gaande prijzen hun onafhankelijkheid verloren. Ze kunnen daardoor niet (altijd) de keuzes maken die rationeel het beste zijn voor hun bedrijf. En dat leidt ertoe dat dit soort situatie blijven bestaan. De beloning voor de primaire producent is en blijft daardoor de sluitpost in de keten.
  Nieuw gevormde kleine coöperaties zouden dat (op termijn) misschien kunnen veranderen....?...

 • no-profile-image

  jan

  Ondernemer en pluimveehouder, ik ben weliswaar geen pluimveehouder maar ken Andre goed, ik ben het ook volledig met jullie eens maar de harde waarheid is dat Andre er qua inzet en zeker ook qua financiële kosten er helemaal alleen voor staat. Als hij van zoveel mensen gelijk krijgt blijft het mij verbazen dat er wat dit betreft niemand mee zijn nek uit durft te steken!

 • no-profile-image

  Kippenboer

  De heren uit Twente praten als een kip zonder kop. Zijn de heren ooit op de pluimveemarkt in Deinze geweest? Weten zij wel dat dit de enige pluimveemarkt is waar vraag en aanbod gezamelijk aan tafel zitten en de prijs gezamelijk bepalen. Dhr. Verbist dreigt dit nu op te blazen omdat hij meent te weinig te ontvangen. Moet hij zijn kuikens maar niet op de vrije markt verkopen; daar kiest hij toch zelf voor. Hij kan ze toch ook voor een contractprijs BCP/ABC verkopen. De gehele Belgische Vleeskuikenhouderij is dit figuur meer dan zat.

Of registreer je om te kunnen reageren.