Home

Achtergrond

Ruim 170.000 onverzekerd tegen ziektekosten

Ruim 170.000 inwoners van Nederland hadden op 1 mei vorig jaar geen ziektekostenverzekering.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gegevens zijn volgens het CBS niet te vergelijken met die van voorgaande jaren.

Twee derde van de onverzekerden is allochtoon. Daarbij valt volgens het CBS het grote aantal onverzekerden uit nieuwe EU-lidstaten en uit de Verenigde Staten op. Verder blijkt uit de cijfers dat ruim de helft van de onverzekerden tussen de 20 en 40 jaar oud is.

Het aantal mensen dat ondanks de wettelijke verplichting niet is verzekerd tegen ziektekosten, komt neer op 1 procent van de bevolking. Bij autochtonen is dat percentage 0,4 procent, bij allochtonen 3,6 procent. Er is bij allochtonen een duidelijk onderscheid tussen de eerste generatie (6,1 procent) en de tweede generatie (1 procent).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.