Home

Achtergrond 278 x bekeken

Rouvoet onderzoekt waarschuwing anorexiasites

Minister Andréé Rouvoet voor Jeugd en Gezin laat onderzoeken of internetproviders verplicht kunnen worden waarschuwingsteksten te plaatsen bij websites die anorexia propageren.

Tegelijkertijd roept hij de providers op zelf hun verantwoordelijkheid te nemen.

In overleg met de Tweede Kamer zei de minister eerst te willen kijken of hij met de providers afspraken kan maken. Om zoveel mogelijk druk te zetten op de internetsector om het zelf te regelen, houdt hij de mogelijkheid van een verplichte waarschuwingstekst achter de hand. Ook in de Kamer gingen dinsdag stemmen op om deze waarschuwingen verplicht te stellen. De Kamer vroeg ook om meer onderzoek om de oorzaken van eetstoornissen te achterhalen, want daarover is nu nog niet veel bekend.

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Universiteit Maastricht is gebleken dat een derde van de bezoekers van de 'pro-ana-sites' na het lezen van een automatische waarschuwing niet doorklikt naar de site zelf. Hoewel echte

aanhangers van de pro-anorexiabeweging zich hier niet door zullen laten afschrikken, ziet Rouvoet genoeg aanleiding zich te verdiepen in de juridische mogelijkheden om waarschuwingen te verplichten of ertoe aan te zetten. Nu ontbreekt het daar nog aan.

Pro-ana sites zijn de laatste jaren in opkomst. Ze worden meestal onderhouden door mensen met een eetprobleem. Vermoedelijk zijn het vooral meisjes tot 18 jaar. Met weblogs, forums, foto's en dieettips zetten zij mensen aan tot levensgevaarlijk eetgedrag.

In Nederland lijden naar schatting vijfduizend tot zesduidend mensen aan anorexia nervosa (extreme vermageringszucht). In de meeste gevallen gaat het om vrouwen van 15 tot 29 jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.