Home

Achtergrond 218 x bekeken 1 reactie

Roodvleessector vreest gevolgen versmaatregel

De Nederlandse roodvleessector is ongelukkig met het voornemen van de Europese Unie om te verbieden dat ontdooid pluimveevlees als vers verkocht mag worden.

Een dergelijk verbod wordt waarschijnlijk nog voor de zomer aangenomen door de Europese ministerraad. De roodvleessector vreest de precedentwerking van deze maatregel. Bij de verwerking van vlees, maar ook als er geproduceerd wordt voor een grote supermarktactie, wordt vlees vaak tijdelijk ingevroren.

Als dit moet worden vermeld op de verpakking heeft dat allerlei onvermoede consequenties voor de bedrijfsvoering. Volgens Richard van de Kruik van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) onderschat ook de pluimveevleesverwerkende industrie de consequenties.
De maatregel voor pluimveevlees wordt ingesteld op verzoek van onder meer de Nederlandse pluimveevleessector en is bedoeld om grote importen van bevroren Braziliaans en Thais pluimveevlees in te dammen. Door de maatregel kan dit vlees niet meer onder de noemer vers Europees op de markt worden gebracht. "We hadden liever gehad dat een herkomstvermelding verplicht was geworden", aldus voorzitter Jan Odink van Nepluvi.

Odink vindt de vrees van de roodvleessector overdreven. "Er is voor die sectoren helemaal niets aan de hand. Naarmate je meer tamtam gaat maken loop je wel meer risico’s."

Eén reactie

 • no-profile-image

  hobbydierhouder

  Odink heeft volkomen gelijk.
  Maar ook mbt pluimveevlees: de consument let alleen op de prijs. Het zal ze worst zijn of het vers of diepvriesvers-maar-net-ontdooid is.
  Roodvlees: "Dit product is geschikt om thuis in te vriezen op de dag van aankoop".
  Dat is dus idd vaak voor de 2e keer want de ijskristallen zitten er nog op.
  Het gros van de consumenten kan helemaal geen vlees klaarmaken, dus het zal echt niet opvallen dat m.n. roodvlees een stuk taaier is na 2x invriezen.
  Als dit onderwerp nu gewoon geschrapt wordt let niemand er meer op.
  Herkomst van vlees vind ik als consument een goed idee, hoewel ik liever een eigen haan slacht omdat ik zelf opgefokte haan beter vind smaken. Maar dat is persoonlijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.