Home

Achtergrond 1 reactie

'Resultaat proef nieuwe telen hoopvol'

De teeltproeven met het nieuwe telen (ontvochtiging door aanzuigen buitenlucht) halen bij eerste metingen de verwachte energie- en productiedoelstellingen voor tomaat en komkommer.

Alom wordt verwacht dat het systeem tot een energiedoorbraak kan leiden. Volgens programmamanager Aat Dijkshoorn van Kas als Energiebron wordt de energiedoelstelling bij zowel tomaat als komkommer gehaald. Ook lijkt de productie zich goed te ontwikkelen bij komkommer. "Voor trostomaten is dat moeilijker te zeggen. Daar is de productie nog niet op gang, omdat laat geplant is."

Met de nieuwe teeltwijze is een energiebesparing van 40 procent mogelijk. "Dat is gehaald, ondanks de koude winter", stelt Dijkshoorn. In het Improvement Centre in Bleiswijk wordt gepoogd met 25 kubieke meter gas warmtevraag per kubieke meter 60 kilo trostomaten te telen en 175 komkommers. Gisteren waren de proeven te bezichtigen op de bijeenkomst van Energiek2020.

Door het aanzuigen van verwarmde droge buitenlucht zijn de vochtproblemen in de kas onder de knie te krijgen zonder extra te stoken. Hierdoor kunnen beter isolerende schermdoeken aanzienlijk langer dicht, wat een forse besparing oplevert.

Volgens adviseur Marc Vergeldt van GreenQ is nog meer winst te behalen door nog langer te schermen, maar ligt de aandacht van de onderzoekers nu bij de plant. "De vraag is hoe de wortel zich ontwikkelt. In juni, juli weten we of we niet teveel in de balans van de plant hebben zitten rommelen."

Economische haalbaarheid

Bij komkommers is de proef met traditionele teelt, maar bij de hogedraadteelt is dezelfde winst te halen, denkt adviseur van GreenQ Jaco Kieviet.

Het Landbouweconomisch instituut gaat de economische haalbaarheid van het nieuwe telen onderzoeken. Met een hogere gasprijs zijn de besparingen mogelijk groter. Nu lijken de modellen op een gelijk rendement te wijzen, maar er zijn productiestijgingen mogelijk en de ziektedruk lijkt achter te blijven, stelden onderzoekers. Er zijn signalen dat in 2010 bij telers interesse is voor enkele honderden hectares teelt volgens dit systeem.

Volgens Dijkshoorn kan de investering voor het nieuwe telen omlaag als meer leveranciers zich op deze markt storten.

Eén reactie

  • no-profile-image

    piet

    Als je nu nog vier weken later begint kun je met nog veel minder energie telen......

Of registreer je om te kunnen reageren.