Home

Achtergrond

'Reserveringsmarge ook dit jaar op peil houden'

Melkveehouders moeten maatregelen nemen om hun reserveringscapaciteit ook dit jaar op peil te houden. Daarmee kunnen ze de noodzakelijke uitgaven doen om hun bedrijf op orde te houden.

Dit zei Wim Thus, directeur landbouw van Rabobank Nederland op een zuivelsymposium van de ZLTO. Als de reserveringscapaciteit er nu niet is, moeten melkveehouders maatregelen nemen om die capaciteit te maken. Bijvoorbeeld door afspraken te maken met de bank, om de aflossing aan te passen, of uit te stellen.

Ook anderszins kunnen ze op kosten besparen. Vorig jaar was, ondanks de gestegen kostprijs, de gemiddelde reserveringscapaciteit volgens de Rabobank 10 cent per kilo melk, nauwelijks lager dan de reserveringscapaciteit over 2007. Die bedroeg volgens berekening van de bank 11,7 cent per kilo melk.

Maar hoewel de ruimte voor aflossing en investeringen er vorig jaar wel was, hebben veel veehouders de financiële ruimte die er was voor aflossing nauwelijks benut. In plaats daarvan hebben ze juist nog 10 procent meer geïnvesteerd. Dat was niet minder gewenst, oordeelt de Rabobank. Om zelf de nodige financiële armslag te blijven houden, moeten boeren dus maatregelen nemen om weer reserveringscapaciteit te scheppen. Bij een theoretische melkprijs over 2009 van 26 cent per kilo, verwacht de Rabobank dat er nog 5 cent reserveringscapaciteit per kilo melk overblijft.

Over de duur van de periode met lage melkprijzen durft Thus geen uitspraken te doen. Hij is echter van mening dat de melkveehouderij een robuuste sector is, die niet bij de eerste maanden met een lage melkprijs in de problemen komt. Zelfs al zouden de melkprijzen een jaar laag blijven, dan is dat voor de meeste bedrijven nog niet onoverkomelijk, meent hij. Wel moeten veel bedrijven dan nieuwe afspraken maken met de bank over hypotheek, aflossing en kredietruimte. "Ga met de bank praten, voordat de bank met u komt praten", aldus de Rabo-directeur.

Of registreer je om te kunnen reageren.