Home

Achtergrond 246 x bekeken

Rente blijft dalen, dollar en pond sterker

De euro verloor deze week terrein ten opzichte van twaalf van de zestien belangrijkste munteenheden, wat de export van agrarische producten een stimulans kan geven.

Dit was vooral het gevolg van de Europese Centrale Bank (ECB) die de rente deze week verlaagde met een kwart procentpunt tot 1,25 procent.

Het rentebesluit heeft betrekking op zestien landen die de euro voeren en samen goed zijn voor circa 15 procent van de wereldeconomie. Blijkbaar vindt de markt het tempo van renteverlagingen te laag, waardoor de waardevermindering van de euro beperkt blijft. Veel analisten gingen uit van een renteverlaging tot 1 procent.

In de VS en Japan, de grootste economieën ter wereld, staat de rente al bijna op 0 procent. Ook het Verenigd Koninkrijk verlaagde de rente sneller. De ECB vreest dat stimuleringsmaatregelen die zijn aangekondigd, bij elkaar meer dan 1.000 miljard euro waard, vroeg of laat tot inflatie boven de gewenste 2 procent leiden.

De 3 maanden Euribor daalt ondertussen verder, en blijft dit volgens analisten voorlopig doen. In twee weken tijd daalde de Euribor, de basis van veel leningen, van 1,57 tot 1,48 procent. De ECB verlaagt volgens analisten in een beheerst tempo haar rentetarief verder, tot maximaal 0,5 procent.

De euro verloor op weekbasis 1,6 procent aan waarde ten opzichte van de dollar. Een euro is nu circa 1,34 dollar waard. Een jaar geleden was een euro nog 1,56 dollar waard, en de export kan bij verdere waardevermindering van de dollar weer voorzichtig gaan toenemen.
Het Britse pond sterling verloor op weekbasis 2 procent aan waarde. Met een euro koop je nu 0,913 pond, een jaar geleden nog 0,78 pond.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.