Home

Achtergrond

Recessie dempt glasdaling Westland

De economische recessie heeft een dempend effect op de daling van het glasareaal in het Westland.

Dat stelt LTO Glaskracht Nederland. De belangenorganisatie signaleert dat gemeentes plannen voor woningbouw uitstellen of terugschroeven. Ook hebben projectontwikkelaars door terughoudender kredietverlening van banken minder grip op de grondmarkt in het Westland.

Volgens Harry Groenewegen, beleidsmedewerker ruimtelijke ordening van Glaskracht, zal Rotterdam een deel van de claim via de wet voorkeursrecht gemeentes (Wvg) voor de gebieden Nieuwland en Krimsloot (Hoek van Holland) opheffen. Hij schat dat daardoor de helft van de tuinders weer de mogelijkheid krijgt het bedrijf te ontwikkelen door uit te breiden of over te nemen.

Glaskracht krijgt ook signalen dat in de Westlandse Zoom, waar eveneens een Wvg-claim op de bedrijven rust, weinig vraag is naar de geplande luxe woningen. Op de grondprijzen heeft de verminderde grondvraag voor woningbouw nog een beperkt effect, denkt Glaskracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.