Home

Achtergrond

Recessie bedreigt armoedebestrijding

Door de internationale economische recessie vervallen dit jaar tientallen miljoenen mensen in ontwikkelingslanden in extreme armoede en neemt het aantal ondervoede mensen in de wereld toe tot meer dan een miljard.

Dat blijkt uit een rapport van de Wereldbank en het IMF. Het IMF spreekt van extreme armoede als iemand moet rondkomen van minder dan 1,25 dollar per dag.

De crisis brengt daarmee de zogenoemde Millenniumdoelstellingen verder in gevaar. Volgens het rapport wordt het grootste deel van die acht binnen de Verenigde Naties afgesproken doelen op het gebied van armoedebestrijding, gezondheid en onderwijs niet gehaald. Zo zal het aantal extreem hongerige mensen in 2015 niet zijn gehalveerd en gaat in dat jaar nog altijd niet elk kind op zijn minst naar de lagere school.

Volgens de onderzoekers dreigen door de economische crisis 55 tot 90 miljoen mensen dit jaar in extreme armoede te vervallen. Vooral in Afrika slaat de crisis hard toe. Driekwart van de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara telt aan het eind van dit jaar meer extreem arme mensen dan een jaar eerder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.