Home

Achtergrond 450 x bekeken 1 reactie

Rabobank uit kritiek op Floriade 2012

De ontwikkeling van de Floriade is nog onvoldoende. Er zit te weinig schot in, concludeert Rabobank Maashorst in een regionaal rapport Economische perspectief voor Horst aan de Maas.

Volgens directievoorzitter Jacques van der Linden van Rabobank Maashorst is het rapport een weergave van gesprekken met ondernemers uit die regio. Er is te weinig regie in de ontwikkeling van het terrein, aldus Van der Linden. "We pleiten ervoor heel sterk de vinger aan de pols te houden en tijdig bij te sturen."

Volgens Van der Linden is het businessmodel van de Floriade een lastige, in verband met de plannen het terrein blijvend te gebruiken na de Floriade in 2012. "Je vraagt nu mensen te laten beslissen over investeringen in het gebouw die dat pas na 2012 kunnen gebruiken. Dat is prima, maar ongebruikelijk. De zorg is nu dat de deadlines snel dichterbij komen."

Permanente gebouwen

De stap van de provincie en gemeentes om de ontwikkeling van enkele prominente gebouwen op zich te nemen zijn niet definitief. "Ze onderzoeken nu de verhuurbaarheid van de gebouwen en in juli nemen ze een besluit. Er zijn nog teveel mitsen."

Volgens Van der Linden is de kritiek gericht op de organisatie en overheden. De Rabobank is als sponsor betrokken bij de Floriade en niet als financier voor projecten, waarvoor onwikkelmaatschappijen worden benut.

Een woordvoerder van de Floriade 2012 wijst de kritiek op de organisatie van de hand. "De organisatie van het evenement en aanleg van infrastructuur is onze verantwoordelijkheid en daarin lopen we een half jaar voor. De permanente gebouwen zijn niet onze verantwoordelijkheid, maar die van de regio. Wij gaan er vanuit dat die gebouwen nog gerealiseerd gaan worden. " Een besluit in juli is nog niet te laat, verwacht de organisatie. "Maar ik begrijp de zorg van partijen als de Rabobank."

Volgens Van der Linden speelt de economische neergang wel een rol bij de moeizame ontwikkeling van de beeldbepalende gebouwen, maar moeten de overheden tijdig bijsturen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    jol

    Ik vraag me werkelijk af wat de floriade toevoegt aan de tuinbouw. Als jaren proberen we de mensen 2 stuks fruit en 2 ons groenten te laten eten per dag en dat is nog steeds niet gelukt.
    Floriade geef het op en laat dat geld dat jullie weggooien gewoon bij de tuinders zitten deze hebben het harder nodig dan al die adviesbureautjes die zich met de floriade bemoeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.