Home

Achtergrond 214 x bekeken

PvdA verliest twee zetels na JSF-discussie

De PvdA heeft de afgelopen week twee zetels verloren door de discussies over de aanschaf van JSF-testvliegtuigen. Dat blijkt vandaag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

De partij staat daardoor op 22 Kamerstoelen. Ook de VVD moet het met een zetel minder doen. De oppositiepartij is inmiddels op dertien beland.

De PVV krijgt een van die drie zetels. Na enkele weken op 32 te hebben gestaan, schuiven de kiezers hem een 33e toe. Dat is een nieuw record voor Geert Wilders en de zijnen. D66 en Trots op NL krijgen de twee andere en staan nu respectievelijk op achttien en op twee.

Volgens De Hond laten de resultaten van het onderzoek over de besluitvorming rond de JSF's de kloof zien tussen het Binnenhof en de kiezers. Meer dan tweederde van de kiezers (68 procent) is het niet eens met het besluit zelf. Zij zien daarbij ook in meerderheid iets anders dan de regeringspartijen zeggen dat er is besloten. Zij vinden dat Nederland toch een testvliegtuig heeft gekocht.

Slechts 35 procent denkt dat Nederland nog kan terugkomen op het bestellen van een groot aantal JSF-toestellen. Bijna tweederde van de deelnemers aan de peiling denkt dat de compensatieorders vooral een vorm van propaganda zijn om tot aanschaf over te gaan. Bij de PvdA-kiezers is dat percentage zelfs 73.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.