Home

Achtergrond 447 x bekeken

Prognoseprijs pootgoed Agrico € 28,50

Agrico heeft de prognoseprijs voor pootaardappelen van de oogst van 2008 bepaald op € 28,50 per kilo.

Dat is lager dan vorig jaar, maar de prognoseprijs is hoger dan het gemiddelde over de laatste vijf jaar. De verwachtingen voor de pootgoedprijs waren niet hoog gespannen, zegt commercieel directeur Jan van Hoogen van Agrico. "Dat komt door de kredietcrisis. Daarnaast leiden de lage prijzen voor consumptieaardappelen tot een beperkte koopkracht bij de afnemers van pootgoed van Agrico."

Van Hoogen stelt dat de opbrengsten erg variabel zijn geweest. "Hoe noordoostelijker je komt hoe slechter het seizoen is geweest. De afkeuringen tijdens de veldkeuring vielen mee. Maar in de nacontrole waren er veel teleurstellingen met virusbesmettingen, vooral in het Noorden."

De prijzen per ras zijn nog niet bekend. Van Hoogen: "Maar wat opvalt bij de vrije rassen is dat Desirée een lage prijs haalt en het pootgoed van Spunta een hoge. Bij de monopolierassen liggen de pootgoedprijzen gemiddeld wat lager dan bij de oogst van 2007."

Maar 2007 was een bijzonder jaar net als 2006, zegt Van Hoogen. "Over de oogst van 2006 betaalde Agrico een recordhoge pootgoedprijs. Dat record werd met de uitbetaling over de oogst van 2007 nog eens verbeterd. In die jaren hebben we al het pootgoed kunnen verkopen. Van de oogst van 2008 blijft van een aantal rassen wat pootgoed over."

De export van oogst 2008 komt lager uit dan een jaar eerder, zegt Van Hoogen. "Door de valutacrisis daalde de export naar Oost-Europa. De export naar Zuid-Europa liep vertraging op door de regen daar in het voorjaar, maar is later weer bijgetrokken. De verkoop naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika liep goed."

De prognoseprijs is berekend over alle rassen in de klassen S tot en met A, maat 28/55 millimeter bij herfstlevering los verladen af boerderij. De prijs is exclusief vergoedingen en btw. In juli maakt Agrico de definitieve pootgoedprijs bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.