Home

Achtergrond 176 x bekeken

Proefdiervrije studie boekt nog altijd winst

Er zijn veel dierproeven die vervangen zijn door proefdiervrije methoden. En ondanks geldtekorten voor onderzoek, wordt nog altijd vooruitgang geboekt, schrijft Coenraad Hendriksen, proefdierdeskundige, hoofd van het Nationaal Centrum Alternatieven voor dierproeven (NCA) en hoogleraar Alternatieven voor dierproeven.

Deze week is het Wereldproefdierenweek. Een moment om even stil te staan bij dierproeven. Mogelijk vormt het Agrarisch Dagblad een uitzondering, maar als het in de media om dieren gaat dan is dat meestal in relatie tot proefdiergebruik. Dierproeven roepen emotie op, zoveel is duidelijk en je kunt je afvragen waarom.

Aan de aantallen kan het niet liggen. In Nederland gebruikten we in 2007 een totaal van 577.032 proefdieren, meer dan een halvering ten opzichte van 25 jaar geleden. Zet dat getal eens af tegen de miljoenen dieren die hun leven slijten in onze megastallen of op drie-hoog-achter. De emotie zal veel te maken hebben met het al dan niet moedwillig gecultiveerde beeld over dierproeven. Apen onderworpen aan ingrijpend onderzoek in te kleine kooitjes, overgeleverd aan harteloze zorg van mannen in witte labjassen. Dat beeld doet het goed, maar is niet de realiteit.

Evenals het feit dat proefdieren alleen voor triviale doeleinden als schoonmaakmiddelen of hoofdpijnpoeder worden gebruikt. We doen dierexperimenteel onderzoek om onder meer iets te leren over het ontstaan van kanker of om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen. En weet u dat 17,5 procent van alle proefdieren nodig is voor geneesmiddelen en vaccins ten behoeve van dieren zelf. Een maatschappij zou er voor kunnen kiezen dierproeven te verbieden, maar ik betwijfel of dat ooit gebeurt. Daarvoor zijn zaken als gezondheid en veiligheid ons te heilig.

Waar ligt de oplossing dan? Velen zien die in de ontwikkeling van onderzoeksmethoden waarvoor geen of minder dieren nodig zijn, zoals celkweken, ongewervelde dieren, slachthuismateriaal of computermodellen. Problemen nog te over: ontwikkelingen zijn tijdrovend, kosten veel en geld is er vaak niet. Maar toch, er wordt vooruitgang geboekt en er zijn inmiddels vele voorbeelden te geven van dierproeven die vervangen zijn door een proefdiervrije methode. Het mooie is dat het mes ook nog aan twee kanten snijdt. Niet alleen de proefdieren hebben er baat bij maar ook onze gezondheid en veiligheid, want veel van de proefdiervrije methoden zijn ook nog eens beter.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.