Home

Achtergrond

Proef met Japanse haver mislukt door vorst

De proef die het onderzoeksinstituut PPO wilde doen met Japanse haver is mislukt.

De haver is in november gezaaid, maar heeft de vorst van begin januari niet overleefd. Het doel van de proef was om te kijken of Japanse haver (Avena strigosa) gedurende de winter een onderdrukkend effect heeft op het wortellesie-aaltje (Pratylenchus penetrans). Het PPO, onderdeel van Wageningen UR, heeft de proef uitgevoerd in opdracht van zaadbedrijf Vandijke Semo. De proef is aangelegd op het akkerbouwbedrijf van Hoiting in Nieuwe Pekela in Groningen.

Japanse haver kan het aantal wortellesie-aaltjes sterk verminderen bij een teelt in het groeiseizoen. Het effect is vergelijkbaar met tagetes (afrikaantjes). Maar tagetes heeft als nadeel dat het niet tegen vorst kan. Daarom heeft Vandijke Semo opdracht gegeven te onderzoeken in hoeverre Japanse haver de wortellesie-aaltjes onderdrukt als wintergewas. Dat heeft als voordeel dat er geen groeiseizoen verloren gaat door de teelt. Bovendien blijft de grond bedekt in de winter en dient het gewas ook als groenbemester.

Maar de vorst speelde het onderzoek parten, zegt Jan Brouwer, bedrijfsleider van het PPO-proefbedrijf in Noordbroek. "De haver is in de tweede week van november gezaaid. Begin januari vroor het een paar nachten bijna 20 graden in Nieuwe Pekela. Dat heeft de haver niet overleefd."

Het onderzoek wordt voortgezet met een ander ras Japanse haver, zegt Brouwer. "We testen dit ras deze zomer op de mate waarin het wortellesie-aaltjes onderdrukt. Als het effectief blijkt, is het aan Vandijke Semo om opnieuw een winterhardheidproef uit te laten voeren. Het is nog even zoeken naar een goede combinatie van aaltjesonderdrukkend vermogen en winterhardheid bij Japanse haver. Maar als dat lukt zijn de voordelen groot omdat je dan tijdens de winter een aaltjesbestrijding kunt uitvoeren. Als we de proef vorige winter hadden gedaan had de haver het waarschijnlijk wel overleefd."

Of registreer je om te kunnen reageren.