Home

Achtergrond 356 x bekeken

Pootaardappelen oogst 2008 brengen minder op

De pootaardappelen van de oogst 2008 hebben over het algemeen minder geld opgebracht dan de twee jaar daarvoor.

Toch zijn de prognoseprijzen op een behoorlijk niveau, vindt Peter Oldenkamp, manager kweekwerk en productie bij Van Rijn-KWS. Het bedrijf heeft de prognoseprijzen bekend gemaakt van de pootaardappelen van oogst 2008 op basis van klasse E/A maat 28-55 millimeter.

De prognoseprijs voor Desirée ligt op 16 tot 18 euro per 100 kilo. Dit niveau was al vanaf aanvang seizoen bekend, zegt Oldenkamp. “In steeds meer landen, bijvoorbeeld Cuba, Algerije en Hongarije, is een verschuiving te zien van roodschillige naar geelschillige aardappelen. Ook de financiële malaise in Oost Europa heeft hieraan bijgedragen. Daar heeft Desirée last van gehad.”

Het pootgoed van Spunta bracht tussen de 32 en 34 euro op. Oldenkamp: “Spunta blijft veel gevraagd. En dit ras heeft ook geprofiteerd van de verschuiving naar geelschillige aardappelen.”

Fritesaardappelen

De fritesrassen hebben een veer moeten laten, constateert Oldenkamp. “De prognoseprijs voor de meeste fritesrassen ligt rond de 25 euro. De afzet voor de verwerkende industrie staat onder druk door de economische recessie. Contractprijzen van de fritesindustrie zijn dit jaar niet hoger dan het jaar daarvoor. Consumptietelers verwachten dan een aangepaste pootgoedprijs om de kostprijs in de hand te houden. Dat samen drukt de vraag naar en de prijs van pootgoed. Dit leidt mogelijk zelfs tot een kleine krimp van het areaal fritesaardappelen in Nederland.”

Wat ook meespeelt is dat de prijzen voor consumptieaardappelen tegenvallen dit seizoen. “Telers willen daardoor minder betalen voor pootgoed. En banken zijn door de economische recessie minder bereid geld te lenen voor de aankoop van pootgoed. De prognoseprijs voor de exportrassen ligt tussen 25 en 30 euro. De verwachtingsprijs voor Nicola, met hoge hectare opbrengsten, komt op 17 tot 20 euro.”

De prognoseprijs voor Inova-pootgoed komt op 25 tot 27 euro. Oldenkamp: “Deze tafelaardappel heeft een plekje op de afzetmarkt weten te veroveren.”

Prijzen vallen mee

Al met al vallen de pootgoedprijzen mee, vindt Oldenkamp. “De bereidheid van de afnemers om pootgoed te kopen na twee dure pootgoedjaren is mee gevallen. Voor deze prijzen kunnen akkerbouwers nog steeds goed pootaardappelen telen.”

Alleen de telers in het Noorden hebben, vanwege de lagere opbrengsten en grovere maten, lagere saldo’s per hectare, constateert Oldenkamp. “Voor hen is het een teleurstellend seizoen geweest.”

Of registreer je om te kunnen reageren.