Home

Achtergrond 250 x bekeken 1 reactie

Polis voor preitelers

Als de vorstschade in prei Limburgse telers iets heeft opgeleverd, is het nieuw inzicht in ondernemersrisico's.

Die zijn groter dan verwacht. De nieuwe hybride preirassen waren verondersteld winterhard te zijn, maar bleken dat niet. Wat nu ontstaat, is een discussie met LNV over de kleine lettertjes van een compensatieregeling. De preitelers vinden een vergelijking met de waterschade in de akkerbouw opgaan, zodat het ministerie een reddingsboei moet werpen. Het ministerie is rechtlijnig in zijn standpunt dat de schade voorkomen had kunnen worden. Dat lijkt terecht.

De preibedrijven rest nu twee sporen. Via de politiek toch tot een regeling komen, maar vooral nadenken over de kwetsbaarheid van het bedrijf. De grote gespecialiseerde bedrijven blijken extra kwetsbaar. De afwijzende reactie van minister Verburg kan de ontwikkeling van een brede weersverzekering kracht bij zetten. Zij geeft helder aan dat telers niet op het ministerie hoeven rekenen in dit soort gevallen.
Verburg maakte recent bekend de introductie van een brede weersverzekering te willen ondersteunen. Het ministerie wil het leeuwendeel van de kosten dragen. Daarnaast zijn er GMO-gelden die de premie kunnen drukken. Dat zijn kansen voor telers om hun ondernemersrisico te herijken en in te stappen in een weersverzekering.

Lees het nieuwsbericht: LLTB begrijpt niets van afwijzen vorstschade

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Het Agd grijpt iedere mogelijkheid aan een weersverzekering te promoten. En mannen, wat levert dit jullie op?
    Natuurlijk wil Verburg de introductie ondersteunen om zo toekomstige aansprakelijkheid voor natschade te ontlopen. Want gelijk Aquapol bepaalt de overheid de polisvoorwaarden. Verburg zal na haar ministerschap wel voorzitter worden van de Unie van Waterschappen of Natuurmonumenten. Tja, en dan moet je cv wel gelikt zijn om hier binnen te komen. Misschien heeft ze al geborreld met Cees Veerman, de voorzitter van Natuurmomumenten en het Delta plan.
    Gerda, kijk vast rond in Frankrijk voor als je de schaapje op de droge hebt. Cees weet inmiddels de weg!

Of registreer je om te kunnen reageren.