Home

Achtergrond 2 reacties

Plantum: meer controle op afdracht kwekersrecht

Plantum gaat dit jaar strenger toezien dat akkerbouwers kwekersrecht afdragen voor eigen geteeld zaaigraan of pootaardappelen.

Als Plantum fraude vermoedt wordt de Algemene Inspectie Dienst ingeschakeld.

Plantum heeft ruim 14.000 telers van granen en aardappelen een brief gestuurd. De organisatie van kweekbedrijven roept telers op zich te melden als ze eigen vermeerderd zaaizaad of pootaardappelen gebruiken van rassen waar ze kwekersrecht over moeten betalen. "Deze telers zijn wettelijk verplicht hiervan melding toe doen aan de kwekersrechthouder. Plantum zal dit jaar strenger toezien op het nakomen van de meldplicht en op de correctheid van de gegevens die de telers verstrekken."

Telers moeten vóór 15 mei aan Plantum melden hoeveel eigen zaaizaad of pootgoed ze hebben gebruikt van licentierassen. De verplichting geldt ook voor telers die niet zijn aangeschreven door Plantum. In het najaar krijgen de telers een rekening van Plantum voor het betalen van het kwekersrecht.

Eigen vermeerdering

Eigen vermeerdering van uitgangsmateriaal zonder licentie van de kwekersrechthouder, het zogenoemde farm saved seed, is in Nederland alleen toegestaan voor zaaizaad van granen en pootgoed van aardappelen. Het zaaizaad en pootgoed mag alleen op het eigen bedrijf worden gebruikt en de telers moeten er kwekersrecht over betalen. Akkerbouwers die zaaizaad of pootgoed telen in opdracht van een kweekbedrijf vallen buiten de verplichting.

In 2007 schatte Plantum dat tien procent van de graantelers eigen zaaizaad gebruikt. Ongeveer een kwart van de pootgoedtelers gebruikt eigengeteeld pootgoed. Bij de zetmeelaardappeltelers is dat meer dan 80 procent. Bij consumptieaardappelen is dat veel minder.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  agro

  Geldt de meldingsplicht ook voor supermarktketens?

  Worden die ook transactieafhankelijk aangeslagen? en benaderd door de A.I.D.

  Hoe gaat Plantum.nl Art 14 van het upov-91 verdrag uitvoeren?

  En hebben de exporteerders per ongluk nog wat nieuwheidscriteria vervuild?

 • no-profile-image

  Leen

  De zoveelste instantie die in het leven is geroepen om zijn eigen bestaansrecht te bevechten. Met een eigen directeurtje, een eigen bestuurtje. Dan moet je wel manshaftig optreden tegen die enkeling die zowaar wat zaaizaad voor eigen gebruik heeft aangewend. Anders verspeel je je bestaansrecht. Dit gaat ook op voor productschappen, waterschappen en andere randgroepen.

Of registreer je om te kunnen reageren.