Home

Achtergrond

Pinken verruilen stal voor wei

Melkveehouder Jan Olieman grijpt het mooie voorjaarsweer aan om zijn pinken in de wei te doen.

Dit gebeurt vrijwel elk jaar op dezelfde plek. Bij zijn oude bedrijf in het Utrechtse Hagestein, vlakbij de A27, heeft hij nog een flinke lap gras- en maisland gehouden toen hij tien jaar geleden moest verkassen voor woningbouw. De woningbouw is er nog niet, hij zit nu al lang en breed in Lexmond. Foto William Hoogteyling

Akkerbouwer Piet Georgius blaast een spuitdop schoon. Die was verstopt geraakt tijdens het spuiten. De akkerbouwer-loonwerker uit Bellingwolde in Groningen spuit vloeibare meststof op een perceel tarwe van akkerbouwer Brandsma in Scheemda. Op zijn eigen akkerbouwbedrijf gebruikt Georgius ook altijd de vloeibare meststof NTS. "Dat is een mengsel van stikstof met een beetje zwavel erin. Bemesten met de spuit­machine is goedkoper dan kunstmestkorrels strooien. Bovendien werk je zo veel nauwkeuriger. Ik teel zelf 160 hectare wintertarwe. Dat kan ik op één dag bemesten met de spuitmachine." De wintertarwe staat er prima bij, vindt Georgius. "Begin februari heb ik de eerste stikstofgift gegeven, ook met vloeibare meststof. Nu geef ik de tweede gift. Op de percelen waar geen dierlijke mest is uitgereden, geef ik de tarwe later nog een derde stikstofgift." Foto Koos van der Spek

De actiegroep Stop Straathof voerde vandaag actie op de locatie waar varkenshouder Adrianus Straathof een nieuwe stal wil bouwen. De actievoerders legden op de plek een groentetuin aan. Op die manier wilden ze het verband duidelijk maken tussen de westerse bio-industrie en het gebrek aan voedsel in andere delen van de wereld. De actie werd gevoerd in het kader van Via Campesina, de Internationale Dag van de Boerenstrijd. Ook in Duitsland werd actie gevoerd bij andere bedrijven van Straathof. Foto William Hoogteyling

Bezoekers bekijken de nieuwe vleesvarkensstal van Wim (40) en Gera (38) Reefhuis in het Overijsselse Hellendoorn. Het bedrijf telt in totaal 1.100 varkensplaatsen. Er is voor 500 vleesvarkens nieuw gebouwd. De nieuwe stal voldoet aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij en komt daardoor dus in aanmerking voor subsidies. Andere opmerkelijke zaken aan de stal zijn de kunststof hokinrichtingen en de kunststof binnenwanden. De stal is uitgerust met een Daltec-voersysteem en heeft deurventilatie in de afdelingen. Foto Ruud Ploeg

Een Duitse veehouder protesteerde gisteravond tijdens een fakkeloptocht in Freiburg.Foto ANP

In Madrid wordt gedemonstreerd bij het landbouwministerie tegen de lage melkprijzen. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.