Home

Achtergrond 325 x bekeken

Pijnbestrijding voor Deense biggen bij castratie

De Deense varkenshouderij stapt met ingang per 1 juni over op pijnbestrijding bij castratie van biggen.

Verdoving voor de castratie heeft het na afweging van de mogelijkheden niet gehaald. Dat heeft sectororganisatie Dansk Svineproduktion meegedeeld.

Alle zeugenhouders worden per 1 juni verplicht na of tijdens de ingreep pijnstillende middelen aan de biggen toe te dienen. De Denen volgen daarmee het voorbeeld van de Duitsers, die op vrijwillige basis dit voorjaar al tot pijnbestrijding overgingen. Net als voor de Duitsers geldt echter ook voor Dansk Svineproduktion dat het initiatief als een tussenstap moet worden beschouwd op de weg naar volledige afschaffing van castratie.

De Denen zetten voor het bereiken van dat doel in op vier mogelijke oplossingen, namelijk sortering van sperma op geslacht, ontwikkeling van voer ter voorkoming van berenlucht, immunocastratie en op de fokkerij. Dansk Svineproduktion neemt op nationaal en internationaal niveau in dat kader al aan een reeks researchprojecten deel.

Of registreer je om te kunnen reageren.