Home

Achtergrond 221 x bekeken 1 reactie

Phytophthora te lijf gaan

Onderzoekers van Plant Research International (PRI) hebben een bijzondere ontdekking gedaan. Bacteriën kunnen aardappelplanten weerbaarder maken tegen phytophthora.

Het ziekteverloop is bij twee rassen met bijna de helft vertraagd. De ontdekking verdient een vervolg: phytophthora kost de aardappeltelers jaarlijks meer dan 100 miljoen euro. De onderzoekers stellen dat de nieuwe techniek geen wondermiddel is. Maar het kan wel goed werken als extra bescherming tegen de verwoestende ziekte. Nader onderzoek moet dat uitwijzen, met name in het veld en bij meer rassen. De huidige resultaten zijn bereikt bij onderzoek in de kas en bij twee late rassen.

Het is het tweede hoopgevende resultaat waar Wageningen UR in korte tijd melding van maakt. Eerder bleek al dat door cisgenese – het inbrengen van soorteigen genen van wilde soorten – aardappelplanten resistent gemaakt kunnen worden tegen phytophthora. Beide ontdekkingen bieden de aardappeltelers hoop in de strijd tegen de schadelijke ziekte. Het is dan ook te hopen dat de nieuwe ontwikkelingen de kans krijgen verder onderzocht te worden en dat ze niet stuklopen op ongefundeerde emoties over het inbrengen van bacteriën of soorteigen genen.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Ik hoop, dat zowel consument als teler zich bewust zal zijn van het feit, dat phytophthora bestrijding nu veel geld kost en in de toekomst ook niet voor niets zal zijn. Ik kan me voorstellen dat de teler in de toekomst ieder jaar nieuw pootgoed moet kopen, omdat bij normale nateelt of de goede eigenschap of de kiemkracht verloren gaat (terminator techniek). De patent houders zullen hun investeringen te gelde willen maken. De ontwikkeling zal ook door moeten gaan, want de natuur zit niet stil en zal in no time een antwoord hebben op onze vinding.

Of registreer je om te kunnen reageren.