Home

Achtergrond 161 x bekeken 1 reactie

Pandemie in portemonnee

Varkensgriep beheerst het wereldnieuws. Een nieuw griepvirus, ontstaan uit een varkensgriep-, vogelpest en mensengriepvirus, verspreidt zich snel in Mexico en heeft al meer dan tachtig mensen het leven gekost.

Ook in andere landen zijn mensen besmet. Gezondheidsdeskundigen vrezen voor een pandemie.Terwijl er in Nederland nog geen directe dreiging is voor de volksgezondheid, vreest de varkenssector voor haar portemonnee. De naam van het nieuwe virus is wat hen betreft helemaal verkeerd gekozen. Terugval in vraag wordt gevreesd, met dalende prijzen tot gevolg.
De zorgen van de varkenshouderij zijn terecht. China en Rusland hebben de grenzen voor Mexicaans varkensvlees gesloten en daarmee wekken ze onterecht de angst dat varkensvlees gevaarlijk is.

Het nieuwe virus bestaat voor een belangrijk deel uit varkensinfuenza. Maar het virus is niet bij varkens aangetroffen en de mensen die besmet zijn, hebben geen direct contact gehad met varkens. De naam van het virus doet anders vermoeden. Belangenorganisaties melden met klem dat er geen link is tussen de varkenshouderij en dit griepvirus. De directe link lijkt dat de dreigende pandemie voor pijn in de portemonnee gaat zorgen in de varkenssector. Het is te hopen dat dit voorkomen kan worden.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Paul Jansen

    Mexico-stad agglomeraat bevat ergens tussen de 18 tot 22 miljoen inwoners, waarvan er 80plus overleden zijn ( 20 waarvan H1N1 gevonden is) dus denk ik dat men hier toch duidelijk overreageerd. Bij elk normaal griepgolfje in NL zijn er meer doden.

Of registreer je om te kunnen reageren.