Home

Achtergrond 257 x bekeken

Paardenliefhebbers zijn er in vier soorten

Mensen die van paarden houden, zijn te verdelen in vier clusters of groepen.

Vrouwen, die gezamenlijk een groep vormen, zeggen vaker dan anderen dat ze hun paard bijna als een kind of een partner beschouwen.

Dat blijkt uit onderzoek van het landbouwkundig onderzoeksinstituut LEI van de Wageningen Universiteit. Het LEI deed het onderzoek naar paardenliefhebbers op verzoek van het ministerie van LNV om informatie over met name het welzijn van paarden beter te kunnen sturen. Alle soorten paardenliefhebbers lezen het tijdschrift Bit en bezoeken de internetpagina bokt.nl.

Mensen die via hun kinderen bij paarden betrokken zijn, zijn door de onderzoekers in één cluster ingedeeld. Ze hebben vaak zelf een paard bij hun huis, maar zijn voor hun inkomen niet afhankelijk van het dier. Behalve Bit leest deze groep het meisjesblad Penny en het lifestylemagazine Landleven.

Mannen die van huis uit bekend zijn met paarden, vormen eveneens een groep. Het zijn voornamelijk fokkers, handelaren, beoordelaars, middenstanders, trainers of mensen die in het paardenwelzijn werken. Zij zijn er niet zo van overtuigd dat het paardenwelzijn in de knel zit. De paarden vormen meestal hun bron van inkomsten. Ze lezen vakbladen als In den Strengen, de Paardenkrant en Phryso.

Vrouwen doen vaak mee aan wedstrijden en zijn ook op andere manieren bezig met hun dier. Soms verdienen ze ook aan de paardensport. Daarnaast is er nog een groep mensen, die alleen maar in de manege komt rijden of mennen. Deze paardenliefhebbers zijn vrijwel nooit aangesloten bij een organisatie. Zij lezen de paardensportbladen ROS en Amazone.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.