Home

Achtergrond 250 x bekeken

PT draagt toch bij aan opschalen Pura Natura

Stichting Pura Natura kan toch rekenen op financiële steun van 383.385 euro van het Productschap Tuinbouw (PT).

De programma-adviescommissie (pac) van het PT oordeelt in tweede instantie dat er toch voldoende draagvlak voor is. Pura Natura teelt glasgroente op natuurlijk substraat en maakt gebruik van natuurlijke meststoffen. Na een proef op 450 meter wil de stichting opschalen naar 9.000 meter.

PT financiert de proef in de vorm van een achtergestelde lening op voorwaarde dat de stichting voortgangsresultaten voortdurend communiceert met de sector. In een eerdere sectorcommissie Groente en Fruit hield de pac het projectvoorstel aan. Kritiek was dat er onvoldoende draagvlak voor de teeltwijze bestaat. Volgens een woordvoerder van PT blijkt echter dat er toch voldoende draagvlak is.

Maurice Wubben van Pura Natura is verheugd met de ommezwaai van het productschap. "Kennelijk beseffen bestuursleden dat de proef wel degelijk van belang is voor de hele sector. Voorheen was het idee dat het accent vooral op de afzet ligt en minder op de teelt."

Vermarkting

De opschaling van het project is ondanks de terughoudendheid van het PT doorgegaan. "We houden de proef dus op 9.000 meter. Drie weken geleden zijn de planten gepoot." De proef, waar vier telers aan deelnemen, beslaat 5.700 meter tomaat en 3.300 meter paprika.

Wubben verwacht het eerste product half mei te oogsten. Over de vermarkting is nog veel onduidelijk. "Ik kan en wil daar nog niet zoveel over zeggen. We willen het product in ieder geval voor iedereen beschikbaar houden."

Omdat de productie lager ligt dan bij gangbare teelt, zal de prijs hoger moeten zijn. "Dit jaar zal blijken hoe de prijselasticiteit is. In ieder geval zal het prijsniveau tussen dat van EKO-product en gangbaar product liggen." Pura Natura zegt na te denken over hoe het product in de winkelschappen komt te liggen. "Een label als EKO en biologisch mag niet, dus we moeten de teeltmethode anders communiceren."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.