Home

Achtergrond 312 x bekeken

PD: erg klein risico op bruinrot via digestaat

Het digestaat uit vergistingsinstallaties kan een klein risico geven op verspreiding van bruinrot.

Een aardappelteler kan het risico minimaliseren door alleen digestaat af te nemen van vergistingsinstallaties met een VWA-erkenning. Die hanteren een procestemperatuur die dodelijk is voor de bruinrotbacterie. De VWA heeft zeventig vergistingsinstallaties erkend. Digestaat wordt gebruikt als meststof in de akkerbouw.

Frans Janssen, manager Akkerbouw bij de Plantenziektenkundige Dienst (PD), benadrukt dat het risico erg klein is. “Het moet dan al gaan om digestaat uit een vergister met een te lage procestemperatuur. En dan moeten er ook nog aardappelen of tomaten zijn vergist die besmet waren met de bruinrotbacterie."

Pootgoed

In december vorig jaar is in een partij pootgoed in Friesland bruinrot aangetroffen. De PD heeft toen een traceringsonderzoek uitgevoerd. Janssen: “Uit dat onderzoek bleek dat de partij pootgoed geen contact heeft gehad met oppervlaktewater. Wel is gebleken dat op het perceel restproducten uit een co-vergistingsinstallatie is verwerkt voorafgaand aan de teelt van het pootgoed.”

Volgens Janssen valt hieruit niet te concluderen dat dit de oorzaak is van de bruinrotbesmetting. “Maar het risico is niet volledig uit te sluiten. We hebben toen een analyse uitgevoerd naar de mogelijke risico’s van digestaat in de verspreiding van bruinrot. Een erkende vergistingsinstallatie hanteert een temperatuur die dodelijk is voor de bruinrotbacterie. We raden aardappeltelers aan hier rekening mee te houden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.