Home

Achtergrond 188 x bekeken

Overschot graanexport groter

De EU is op dit moment netto-exporteur van 14,2 miljoen ton graan, veel meer dan het meerjarig gemiddelde.

Afname productiviteit

Afgelopen week is voor meer dan 600.000 ton aan uitvoercertificaten aangevraagd, vooral voor tarwe maar ook mais. Dat meldt het Productschap Akkerbouw op grond van een analyse van de graanmarkt.

In dezelfde periode vorig seizoen was de EU nog een netto-importeur van 8,4 miljoen ton. Voor de graantelers is dat eigenlijk beter, omdat de prijzen dan hoog zijn. De oorzaak van de sterk toegenomen export is een veel grotere oogst in de EU.

In 2006 en 2007 werd in de EU 255 miljoen ton graan geoogst. Vorig jaar was dit 291 miljoen ton, tegen een EU-consumptie van 275 miljoen ton. Voor dit jaar verwacht de wereldvoedselorganisatie FAO dat het wereldwijde areaal tarwe afneemt met 2 tot 2,5 procent. Het Amerikaanse landbouwministerie meldt dat boeren 6 tot 6,5 procent minder zaaien in verband met gestegen kosten.

Daar komt volgens een woordvoerder van het productschap bij dat de productie in met name Oost-Europa lager uitvalt. Oekraïne exporteerde vorig jaar ongeveer 22 miljoen ton graan, en analisten verwachten dat het land ondanks goed weer dit jaar 20 procent minder zal produceren. Door de kredietcrisis missen boeren geld om voldoende mest en chemische middelen in te zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.