Home

Achtergrond 215 x bekeken

Opvolging fiscaal gunstiger

De fiscale vrijstelling bij bedrijfsoverdracht gaat om­hoog van 75 naar 90 procent van de waarde van de onderneming. Ondernemers kunnen tien jaar uitstel van betaling krijgen.

Dat stelt staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) voor in de wijziging van de Successiewet, die hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De wijziging zou per 2010 moeten ingaan.

Verder wil De Jager het belas­tingtarief voor partners en kinde­ren binnen de wet verlagen naar 10 procent (tot 125.000 euro) en 20 procent (vanaf 125.000 euro).Dit betekent dat bij bedrijfs­overdracht de belasting maximaal 2 procent van de waarde van de onderneming bedraagt (zijnde 10 procent van 20 procent). Het gaat om de waarde van het actieve be­drijf; als de liquidatiewaarde ho­ger is dan geldt deze.De Raad van State is in het mee­gestuurde advies vernietigend over de voorgestelde wijziging. De Raad spreekt van een willekeuri­ge bevoordeling van de agrarische sector en het overige familiebe­drijf. De hogere vrijstelling wordt onvoldoende gemotiveerd, aldus de Raad, en is daarmee strijdig met het gelijkheidsbeginsel.

De Jager zegt met de vrijstel­ling ervoor te willen zorgen dat de continuïteit van ondernemingen niet in gevaar komt door de belas­tingheffing. Volgens de Raad was daarvan bij een vrijstelling van 75 procent al geen sprake.

De staatssecretaris handhaaft de termijn van acht maanden, waarbinnen een bedrijfsopvolger aangifte moet doen van het stop­pen van het bedrijf.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.