Home

Achtergrond 196 x bekeken

Opec somberder over vraag naar olie

De vraag naar olie neemt door de recessie wereldwijd sneller af dan tot dusver werd aangenomen, meldt Opec, de organisatie van olie-exporterende landen.

In het laatste maandrapport van deze organisatie staat dat de vraag dit jaar met 1,37 miljoen vaten per dag zal afnemen tot 84,2 miljoen vaten. In een vorige vooruitblik werd nog uitgegaan van een vermindering met 1,01 miljoen vaten.

De vraag daalt het meest in de westerse industrielanden. In landen als China en India is de grote groei voorbij. Een vat olie kostte in juli vorig jaar 150 dollar, vooral onder invloed van verwachte hoge groei in landen die een snelle economische ontwikkeling doormaken. Inmiddels is door de recessie de prijs gedaald naar zo'n 50 dollar.

De Opec kondigde in september aan de productie met zo'n 5 procent van de vraag te verminderen om zo de prijs op peil te houden. Op 28 mei vergaderen de Opec-landen weer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.