Home

Achtergrond

Ook niet-moslims aan het halal voedsel

Halal voedsel mag dan speciaal voor moslims worden gemaakt, in Nederland vindt dit steeds meer aftrek bij niet-moslims.

Daar ligt dan ook de groei voor de bedrijven die eten bereiden volgens de islamitische traditie. Dit constateert voedingsmiddelenbedrijf Mekkafood dat inmiddels dertig diepvriesproducten volgens deze traditie maakt.

Halal staat voor rein vlees van reine dieren die op rituele wijze, volgens de islamitische traditie zijn geslacht. Mekkafood heeft net een nieuw productiecomplex in Venlo geopend. Daarnaast produceert het al sinds 1993 naast het hoofdkantoor in Nettetal-Kaldenkirchen.

Vooral de laatste jaren zouden steeds meer Nederlanders halal voedsel kopen omdat ze volgens onderzoekster M. Aquina, die voor haar studie een consumentanalyse maakte over de halal consument, het eten vooral smaakvoller vinden. "Ze vinden het prettig dat er bijvoorbeeld geen varkens- of paardenvlees wordt gebruikt'', aldus Aquina.

Het viel Aquina op dat een relatief groot deel van de consument het begrip halal wel kent maar niet precies weet wat het is. "Van de 57 procent die het begrip kent, weet slechts 35 procent de juiste omschrijving te geven.'' De belangstelling voor halal voedsel is volgens haar ook gestimuleerd doordat het op meerdere plaatsen verkrijgbaar is.

"De supermarktketens schaften de Mekkafood diepvriesproducten aan om de allochtone consumenten te bedienen, maar tot hun verbazing kochten ook veel Nederlanders de artikelen en deze trend zet gestaag door. De verkoop neemt in de reguliere markt nog steeds toe. Nederlanders zijn steeds vaker bereid om halal te eten.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.