Home

Achtergrond

Ook gemeente moet rekening sneller betalen

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken gaat gemeenten en provincies aansporen rekeningen van bedrijven sneller te betalen.

Ze zal daarover binnenkort overleggen met de koepelorganisaties van die lagere overheden.

Ter Horst noemde vandaag in het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer nog geen betalingstermijn. Wel wees ze erop dat alle ministeries binnen dertig dagen moeten betalen. Circa 90 à 95 procent van de betalingen gebeurt op tijd, zei Ter Horst. De overheid wil rekeningen van bedrijven elektronisch gaan verwerken, zodat ondernemers sneller hun geld hebben. Het Rijk en het bedrijfsleven hebben daarover onlangs afspraken gemaakt. In 2010 moet minimaal 10 procent van de rekeningen die de overheid krijgt, elektronisch worden verwerkt. In 2014 moet het om 80 procent gaan.

Ter Horst riep ondernemers afgelopen weekeinde op zich bij haar te melden, als ze langdurig openstaande rekeningen hebben bij de overheid. De minister wil dan met de klachten in de hand de betrokken ministeries aanspreken op hun gedrag. Bedrijven raken door te laat betalen van rekeningen soms in grote problemen, zeker in deze financieel onzekere tijden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.