Home

Achtergrond 215 x bekeken 3 reacties

Ooievaarsvrienden organiseren zich

De belangen van de ooievaar worden vanaf vandaag in Nederland behartigd door een groep vrijwilligers.

Dan neemt de Stichting Ooievaars Research en Know how (STORK) een serie aan de bescherming van ooievaar gerelateerde taken over van de Vogelbescherming. Dat maakte de stichting bekend.

De vrijwilligers gaan zich onder meer bezig houden met het in kaart brengen van de broedpopulatie in Nederland en het voorlichten van het publiek over de vogel. Ook gaan ze samenwerken met andere natuurorganisaties om goede levensomstandigheden voor de ooievaar te garanderen.

Het is voor de ooievaars steeds beter toeven in Nederland. In de jaren zestig van de twintigste eeuw was de vogel bijna uit Nederland verdwenen, maar na een zogenoemd herintroductieprogramma van de Vogelbescherming is het ooievaarspeil over de jaren weer omhoog geschoten.

Het vaandel kan daarom worden overgedragen aan de vrijwilligers van STORK, stellen de organisaties. STORK is in januari opgericht, maar presenteert zich zaterdag aan het publiek.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ilse

  Helemaal waar Gert. Het wemelt hier van die ooievaars met na de kraai nu ook de ooievaar als weidevogelvreter. Weilanden met 30 a 40 ooievaars zijn geen uitzondering.
  Ze vreten trouwens ook mollen. Dat scheelt wel.
  De vereniging zou er goed aan doen het leefgebied te spreiden zodat er niet te veel ooievaars in een klein gebied huizen zoals dat nu wel het geval is.

 • no-profile-image

  Anton

  Jammer, dat bij de herintroductie geen opwindmechanisme is geplaatst. Anders hadden we, als het zijn kunstje afgedraaid had, ze kunnen oppakken en naar minder "gecultiveerde" gebieden kunnen deporteren. En daar dan weer met het sleuteltje op kunnen winden en loslaten. Het lijken wel kernraketten zoals er tot nu op gereageerd wordt. Overal mogen zij zijn, maar: Niet in mijn achtertuin! Ik zal ze missen, het zijn de enigste vogels, waarvoor ik van mijn fiets stap. Schitterend zoals ze door de lucht zweven en zo gracieus kunnen stappen door de weilanden in hun mooie zwartwitte pakkie. En een kikkertje, molletje, ratje of weidevogeltje verschalken.

 • no-profile-image

  gert

  Bij Meppel is een ooievaarpopulatie,waar boeren en bedrijven overlast hebben van de ooievaars,ze nestelen op ongewenste plekken,en veroorzaken veel rommel en vreten de jonge weidevogels op.Deze populatie wordt bijgevoerd en zo ontstaat er een onnatuurlijk evenwicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.