Home

Achtergrond 1158 x bekeken

Oogstseizoen schorseneren bijna ten einde

Loonwerkers van Loonbedrijf Weltjens uit het Belgische Bocholt rooien net op de grens van Nederland en België schorseneren.

Dat doen ze voor voedingsbedrijf Scana Noliko uit Bree. Het Belgische bedrijf verwerkt onder andere oogstverse groenten.
De oogst van Schorseneren loopt gemiddeld genomen van september tot april. De oogstperiode zit er dus bijna op. De loonwerkers oogsten met drie rooiers tegelijk om alle schorseneren van het land te krijgen. Foto Twan Wiermans

Marinus Blauw uit Veendam plant samen met medewerkers leliebollen. Blauw heeft een bloembollen- en akkerbouwbedrijf van 70 hectare met lelies, zetmeelaardappelen en suikerbieten. Door het mooie weer ligt hij met het planten voor op schema. ”We zijn woensdag begonnen en we hopen het voor de Pasen klaar te hebben”, vertelt hij. ”Dit is een normale periode om te planten, maar als het voor de Pasen lukt, hebben we het eerder in de grond dan we vorig jaar konden beginnen.” Foto Koos van de Spek

Tijdens een bezoek aan zichtstal Op den Haegh vergapen basis­schoolkinderen zich aan de kraamafdeling van het zeugenbedrijf. Groep vijf en zes van basisschool de Peddepoel uit het Limburgse Panningen volgden een lesprogramma over de varkenshouderij, onderdeel van de Publiekscampagne varkenshouderij. Het programma bestond uit zes lessen en werd afgesloten met een bezoek aan het bedrijf van Louis en Jeannette Kersten. Twee van de vijftig kinderen waren eerder in een varkensstal geweest. ”Ik denk dat ze hier veel hebben opgestoken en in het vervolg anders aankijken tegen het plakje worst op hun boterham”, denkt vrijwilliger Anton Gijssen. Foto Imagro

Akkerbouwer Elzo Dijkhuis zaait gerst op het perceel waar straks aardappelen worden gepoot. Hij werkt samen met akkerbouwer Hofman uit het Groningse Veendam. ”We verbouwen 160 hectare aardappelen. Op ongeveer de helft zaaien we eerst gerst tegen verstuiving. Gerst komt snel op na het zaaien. Later spuiten we de gerst dood. Dit doen we ook bij de suikerbieten op stuifgevoelige percelen. De voorjaarswerkzaamheden verlopen goed. We kunnen achter elkaar door werken.” Foto Koos van der Spek

Gerard de Weerd van loonbedrijf H. Slager in Staphorst pompt mest vanuit een container in zijn giertank bij een perceel in Meppel. ”Het uitrijden van mest kwam dit jaar wat laat op gang”, vertelt Hendrik Slager. Het natte weer zorgde voor oponthoud. Nu loopt het goed. Slager merkt wel dat boeren voorzichtig zijn met het uitbesteden van werk. ”Het is rustiger dan andere jaren.” Foto Alex de Haan

De kersenboomgaard op het landgoed Soelen in de Betuwe staat in volle bloei. De boomgaard ligt ingeklemd tussen de gemeenten Geldermalsen, Buren en Tiel en is eigendom van Staatsbosbeheer. Een biologische teler uit de gemeente Tiel pacht de boomgaard waar ook peren en appelbomen staan. ”Er zitten behoorlijk wat knoppen aan”, vertelt opzichter Jos den Brok van Staatsbosbeheer Betuwe. ”Dat staat garant voor een goede opbrengst, maar vorst kan nog roet in het eten gooien.” Foto William Hoogteyling

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.