Home

Achtergrond

Onduidelijkheid telers GMO-regels

Onder komkommertelers bestaat veel onduidelijkheid over regels voor gelden uit de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO).

Volgens Huub Welles, gewasmanager komkommer bij LTO Groeiservice, bleek dat tijdens een gesprek over bundeling met telerscollectief K8, het PT en de gewascommissie.

Die onduidelijkheid moet door het PT en LTO uit de wereld geholpen worden, is de uitkomst van het overleg. Telers denken vaak vast te zitten aan de telersvereniging, terwijl GMO-investeringen veelal ook in overleg tussen telersverenigingen meegenomen kunnen worden. Dat hoeft telers niet te weerhouden over te stappen naar een andere vereniging, laat het PT in een toelichting weten. Het is niet duidelijk of veel telers een overstap naar een andere telersvereniging overwegen.

Het overleg ging over het gebrek aan voortgang in bundelingsgesprekken. De gewascommissie heeft bij K8 aangedrongen haast te maken. De landelijke gewascommissie komkommmers wil ook zelf verder onderzoeken hoe LTO Groeiservice de bundeling kan ondersteunen.

"Het gaat om het draagvlak van onderuit. Die willen we steun geven. Het is niet alleen een kwestie voor de voormannen", stelt Welles.

Of registreer je om te kunnen reageren.