Home

Achtergrond 11 reacties

Onderzoek: ontbossing Amazone komt door vee

De ontbossing van de Amazone in Zuid-Amerika wordt veel vaker veroorzaakt door veehouders dan door sojaboeren.

Dat blijkt uit een onderzoek van natuurbeschermingsorganisaties en sojaboeren, waarvan de uitkomsten vandaag naar buiten zijn gebracht.

De onderzoekers keken naar 630 gebieden in Brazilië waar woud verloren was gegaan. Daarvan waren er twaalf ontbost voor de teelt van soja en bijna tweehonderd voor veeteelt. Het overige ontboste gebied kreeg geen andere bestemming.

"De grote boosdoeners bij de ontbossing zijn de veeboerderijen'', aldus een woordvoerder van Greenpeace, dat ook bij het onderzoek betrokken is. Tot nog toe werden de sojaboeren hier altijd verantwoordelijk voor gehouden.

Boeren planten wel soja in de Amazone, maar op kleine schaal. Dat bleek uit een ander onderzoek. Sojahandelaren beloofden daarom dinsdag opnieuw zich te houden aan de afspraak uit 2006 om geen soja af te nemen uit onlangs ontboste gebieden in de Amazone.

Daarnaast gaven de sojahandelaren aan deze boeren het komende seizoen geen voorschotten te geven voor zaden en machines. De afspraak van Braziliaanse sojahandelaren kwam tot stand onder druk van Greenpeace en afnemers als McDonald's, aldus de milieuorganisatie.

Jaarlijks verdwijnen enorme delen van de Amazone. De afgelopen tijd neemt het tempo van de verwoesting af, maar verdwijnt nog steeds een aanzienlijk deel van de Amazone onder meer door boskap voor veehouderij en sojateelt en houtkap door de lokale bevolking. Vorig jaar verdween alleen al in Brazilië bijna 12.000 vierkante kilometer Amazonewoud, onder meer door boskap voor veehouderij en sojateelt en houtkap door de lokale bevolking.

Het Amazoneregenwoud is met een oppervlakte van 6,7 miljoen vierkante kilometer het grootste regenwoud ter wereld. De bossen spreiden zich uit over negen landen: Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela. Het grootste deel van het regenwoud ligt in Brazilië (ongeveer 65 procent).

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Lekker onafhankelijk onderzoek weer, onder het mom van Wie betaalt, bepaalt !

 • no-profile-image

  Frans te T.

  Zolang regeringen (ook in Nederland) geen maatregelen nemen om de bevolkingsgroei af te remmen, gaat de kruik te water tot hij barst.

 • no-profile-image

  gert

  Zijn de Brazilianen niet meer baas over hun eigen bossen ?Het moet niet gekker worden.Wie betaalt ervoor om ze in stand te houden?De enorme bevolkingsgroei vereist meer voedsel,woningbouw en bio -ethanol als brandstof voor het verkeer.Vreemde redenatie dat alles de schuld is van de snackbars

 • no-profile-image

  gert

  Brazilie heeft een explosieve bevolkingsgroei,daarom is er veel grond nodig voor de bevolking en veehouderijen.Wat is hier eigenlijk mis mee ? In nederland gaat veel landbouwgrond verloren aan woningbouw en natuur,daar is ook wel wat over te zeggen .

 • no-profile-image

  gert

  brazilie gaat geen voedsel uit kazachstan halen,dan planten ze daar maar weer bos

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Volgens mij is het papier later uitgevonden dan de veehouderij. En bomenkap voor papierproductie is vele malen groter dan voor landbouw. Ik ben het helemaal eens met de stelling dat goed voor de planeet gezorgd moet worden. Volgens mij is er weinig verschil tussen de voordelen van bos ten opzichte van landbouw. Bij boomgroei wordt CO2 opgeslagen in het hout en zuurstof geproduceerd. Maar dezelfde hoeveelheid zuurstof die een boom tijdens zijn leven produceert heeft hij ook nodig om te vergaan of te verbranden. Akkerbouwproducten produceren zuurstof en slaan CO2 op.De producten worden geconsumeerd door de mens die de geproduceerde zuurstof opneemt en CO2 produceert. Per saldo maakt het voor de cyclus dus weinig uit, met dit verschil dat de homo sapiens kan leven. Of we zouden natuurlijk massaal bomen moeten gaan eten.

 • no-profile-image

  nederlandse akkerbouwer in

  gert het gaat niet om waar voedsel vandaan komt, de discussie was dat veehouders een groot gedeelte van het regenwoud slopen, en dat is volgens mij onnodig en zelfs ZEER schadelijk voor onze kleine planeet willen onze kinderen en kleinkonderen op deze aardkloot willenen kunnen blijven leven zullen we ook voor deze planeet moeten zorgen. Vergeet niet dat als je de hand die je voedt,, afhakt je geen vreten meer hebt!!

 • no-profile-image

  freek

  en laten we ook niet vergeten dat brazilie 100 % zelfvoorzienend is in hun ethanol uit suiker riet. en dat groeit natuurlijk op het dak van de auto.

 • no-profile-image

  joost

  Het gaat niet alleen om de bevolkingsgroei daar, wat dacht je van mc. donalds, burgerking enz. die de boeren daar aansporen om de boel om te kappen.
  Dit is een goedkope manier om vlees te fabriceren voor al die mc. donalds over de hele wereld, dus de oerwoudkap is voor het grootste deel de schuld van amerika en europa.

 • no-profile-image

  nederlandse akkerbouwer

  gert jij heb dus niet erg opgelet op de landbouwschool, ook bossen en natuur zijn nodig voor het instand houden van onze planet, het is helemaal niet nodig bossen te kappen, er zijn nog genoeg mogelijkheden om (indien nodig) de huidige landbouwproduktie op te voeren zonder het kappen van bossen oid
  Dat er in Nederland meer landbouwgrond terug gegeven wordt aan de natuur is alleen maar een goede zaak. Laten we nu eerlijk zijn wat kan een gemiddelde nederlandse boer nu produceren op die paar vierkante meter!! Denk eens wat breder, hier in Kazachstan zijn landbouwbedrijven van meer dan een half miljoen ha

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zoals ik al zei Joost, het maakt m.i. niet veel verschil. Daarbovenop is begrazing door vee goed voor de biodiversiteit. Althans, met dit argument doen de Nederlandse natuurorganisatie's vee inscharen in gebieden waar de boeren verdreven worden voor natuurontwikkeling. Een pluspunt vind ik dat je de schuld niet langer bij de boeren legt maar verderop in de keten.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.