Home

Achtergrond 182 x bekeken

Onderhandelingen met VS vanmiddag voortgezet

De onderhandelingen tussen Amerika en de Europese Unie over een nieuw handelsakkoord voor rundvlees, worden vanmiddag om drie uur voortgezet.

Dat meldt Frans van Dongen, lobbyist in Brussel voor de Nederlandse vleessector. Volgens hem zijn de partijen dicht bij een akkoord, maar moet nog een laatste knelpunt worden opgelost. Van Dongen wil zich niet uitlaten over de aard van dit knelpunt.

De partijen moeten er vandaag uitkomen. Een maand geleden schortte de Verenigde Staten geplande strafmaatregelen tegen de Europese Unie op tot 23 april (morgen). De EU en de VS willen komen tot nieuwe afspraken over de import van Amerikaans hormoonvrij geproduceerd rundvlees. De EU wil geen met hormonen geproduceerd vlees uit de Verenigde Staten. In het verleden werd de VS voor de WTO in het gelijk gesteld in het conflict hierover en mocht de VS van de WTO strafmaatregelen doorvoeren tegen de EU.

De VS zijn van plan om, als er geen akkoord komt, een importstop in te stellen voor ondermeer Nederlands varkensvlees. Als er wel een akkoord komt is de verwachting dat op termijn ook de nog lopende strafmaatregelen tegen de EU worden afgeschaft. Hiervan zou de Nederlandse kalfsvleessector profijt kunnen hebben. Het Nederlandse kalfsvlees valt momenteel nog onder de strafmaatregelen van de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.