Home

Achtergrond 187 x bekeken 2 reacties

Ondemocratische praktijk

Boeren zijn vaker speelbal van de politiek, maar zelden is dat zo het geval geweest als bij de teelt van transgene gewassen in het algemeen en het maisras MON810 in het bijzonder.

Deze variant is al jaren in de Europese Unie toegelaten, maar diverse landen verbieden de teelt ervan. Oostenrijk, Hongarije, Griekenland en Frankrijk zetten de toon, Duitsland sluit zich daar nu bij aan. Hoewel adviserende instanties van Europa en Frankrijk ondanks herhaald onderzoek geen gevaren zien voor gezondheid van mens of dier, volharden de regeringen van deze landen in hun politieke stellingname. Argumenten gaan niet of nauwelijks meer op; voor- en tegenstanders hebben zich ingegraven in hun eigen gelijk.

De politieke realiteit gebiedt te zeggen dat de (agrarische) grootmachten van de EU nu de handen ineen hebben geslagen: Duitsland en Frankrijk keren zich tegen de teelt. Daarmee wordt het voor Brussel vechten tegen de bierkaai. Het idee van de Nederlandse milieuminister Cramer dat eerder door veel EU-landen positief werd ontvangen, lijkt zo ondemocratische praktijk te worden: ieder EU-land voor zich beslist of de teelt mag of niet. De gevoelsdiscussie wordt daarmee wet in Europa. Dat is zo vlak voor de EU-verkiezingen een trieste constatering.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Nog meer kapers op de kust. Lees ARD nieuws Bauern gegen schweinepatent over multinationals die proberen boeren laten te betalen over het gebruik van varkens.

 • no-profile-image

  Patrick

  Vol verwachting wacht in Minister Verburg haar reactie af.
  Ilse Aigner, minister in Duitsland, zij die weet wat Wisdom is, heeft genmais verboden omdat er zoveel twijfel was gekomen door wetenschappers, normale mensen hadden dat al langer namelijk, en nu is genmais als enorm schadelijk aangemerkt, waar geen toekomst voor bestaat.
  Ik ga rustig bekijken wat Verburg gaat doen, gaat ze weer net doen als haar neus bloed en verschuilen achter elke boom die ze tegenkomt. Heeft ze haar oogkleppen nu in de mooie lente eindelijk afgezet? Ze was al redelijk ongeloofwaardig op dit punt, en op andere punten was ze al enorm traag met inzicht, zodat ik nog steeds twijfel aan haar leidinggevende capaciteiten.
  Waar ik ook aan twijfel is, hoe heeft elke boerenbehartiger, landbouwgroep of organisatie, de leugens niet kunen doorzien van Monsanto? De boer is de speelbal geworden van niet relaxte sector belangenbehartigers.
  Dat is niet mijn probleem. Dat is een intern probleem, als een intern relatie of familie probleem of ruzie.
  Wel had ik er een paar de deur gewezen als niet competent en volkomen leugenachtig. Zeker diegenen die democratie claimen, terwijl ze kinderen, baby's en toekomstige generaties vernietigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.